Maždaug 17 valandą Lietuvos laiku „Brent“ tipo nafta, kuri bus pristatyta lapkritį, Londone buvo parduodama už 65,35 dolerio už barelį. Ši kaina, lyginant su pirmadienio, yra žemesnė 5,35 proc.

„Rinkas vėl suklaidino Saudo Arabijos naujienos“, – komentuodamas antradienio kainos kritimą sakė Forex.com analitikas Fawadas Razaqzada. „Šį kartą kaina nukrito gavus informacijos, kad naftos gavyba po išpuolių turi greitai atsigauti. Vos iškilo mažų detalių, spekuliantai skuba parduoti dabar ir tik vėliau kelti klausimus. Kas gali juos kaltinti po tokio didelio kainų skirtumo?“ – klausė F. Razaqzada.

Dėl naftos kainos pakilimo baimintasi, kad brangesnė energija ir geopolitinis nestabilumas prisidės prie lėtėjančios pasaulio ekonomikos, tačiau Saudo Arabijos eksporto atsigavimas ir sugrįžimas prie ankstesnių kainų išsklaidys šį susirūpinimą.

Prekiautojai tuo tarpu laukė tolesnio atsako iš JAV po to, kai šalis dėl išpuolių apkaltino Iraną. Išpuoliai atgaivino konflikto baimes Persijos įlankos regione ir kėlė saugumo klausimų dėl kitų Saudo Arabijos perdirbimo gamyklų. „Geopolitinis nestabilumas – ne naujiena Artimuosiuose Rytuose“, – pažymėjo „CMC Markets UK“ vyriausiasis rinkos analitikas Michaelas Hewsonas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas teigė esąs pasiruošęs Rijadui padėti po išpuolių, tačiau sakė lauksiantis galutinio sprendimo dėl to, kas už juos buvo atsakingas. Irano remiami husių sukilėliai atsakomybę prisiėmė, tačiau Vašingtonas ir Rijadas pirštu rodo į Teheraną, kuris kaltės kratosi.

D. Trumpas sušvelnino savo ankstesnį įspėjimą, kad JAV yra pasirengusios atsakomiesiems veiksmams, sakydamas, jog nenori „įsivelti į naują konfliktą, tačiau kartais taip reikia“. Tuo tarpu Irano lyderis antradienį JAV siūlomas derybas atmetė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)