Slovakijos dujotiekių operatorės „Eustream“, Vokietijos federalinei tinklų agentūrai („Bundesnetzagentur“) penktadienį pranešus, jog Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) nutartis „Opal“ pradedama vykdyti nedelsiant, rusiškų dujų tranzitas per Ukraina ir Slovakija nuo pirmadienio padidėjo beveik 6,5 proc. iki 155 mln. kubinių metrų per parą.

Pasak „Opal“ ir antrosios „Nord Stream 1“ atšakos Vokietijoje „Nel“ operatorių, rusiškų dujų transportavimas per pirmąjį vamzdyną sumažėjo 25,5 proc. iki 76 mln. kubų, o antrąjį – išaugo 12 proc. iki taip pat 76 mln. kubų per parą.

Praėjusią savaitę ESTT atšaukė EK sprendimą dėl „Opal“ dujotiekio pajėgumų panaudojimo, kuria „Gazprom“ buvo suteiktos išskirtinės teisės, pripažindamas jį neatitinkančiu ES Trečiojo energetikos paketo reikalavimų bei pagrindinių solidarumo energetikos sektoriuje principų.

ESTT šią bylą nagrinėjo pagal Lenkijos ieškinį, prie kurio buvo prisijungusios Lietuva ir Ukraina.

2016 metų spalį EK leido „Gazprom“ išskirtinai naudotis „Opal“, padindama Rusijos koncernui skirtą naudojimo kvotą nuo 50 proc. iki 80 proc. ir leisdama per aukcionus supirkti visą likusį vamzdyno pajėgumą.

Dėl tokio EK nuolaidžiavimo Rusijos koncernui Lenkijos valstybinė dujų bendrovė PGNiG, jos antrinė įmonė Diuseldorfe „PGNiG Supply & Trading“ ir Lenkijos vyriausybė 2016-ųjų pabaigoje kreipėsi į ESTT, pareikšdamos, jog taip buvo pažeisti Lenkijos interesai, ES normos dėl konkurencijos ir trečiųjų šalių interesų apsaugos, taip pat ES ir Ukrainos asociacijos sutarties nuostatos.