„Pasak viešų pranešimų, Astravo atominė elektrinė yra jau vykdomas projektas, ketina pasileisti, tačiau kada – informacijos neturiu. (...) Iš pokalbių su latviais jie sako, kad, kas yra skelbta apie Vyriausybės sprendimus, tai yra tiesa, Vyriausybė nori atnaujinti prekybą tarp Latvijos ir Rusijos. Latvija tiesiogiai sienos (prekybos elektros energija. – ELTA) su Baltarusija neturi. Tiesiogiai elektros baltarusiai parduoti į Baltijos rinkas negalės. Latvija su Rusija, jei atidarys sieną, prekybą galės turėti. Iš kur Rusija suformuos savo portfelį prekybai, aš tokios informacijos neturiu,“ – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė D. Virbickas.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys teigė, kad bus siekiama papildyti teisinį reguliavimą, kuris neleistų elektros energijai iš Rytų patekti į Baltijos šalis.

„Šiai dienai matome poreikį dalį teisinio reguliavimo papildyti, kad būtų galima užkirsti kelią ir netiesioginiam elektros energijos patekimui į Baltijos šalių rinką. Rengiame įstatymo pakeitimus (...), kurie pakeitimai apribotų galimybes veikti nacionaliniam saugumui grėsmę keliantiems subjektams Lietuvos rinkoje,“ – teigė E. Purlys.

ELTA primena, kad Latvijos skirstomųjų tinklų operatorius AST yra paskelbęs, kad, kai Lietuva nutrauks elektros energijos prekybą su Baltarusija, elektros energijos prekyba bus vykdoma ne per Lietuvos, o Latvijos sieną.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir EK, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.