„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad rugsėjo 19 d. dalyvausiu naujajame trišalių konsultacijų dėl dujų rate. Esu tikras, kad pažanga derybose duos teigiamą ženklą rinkai ir vartotojams prieš pat žiemos sezoną“, – tviteryje rašė M. Šefčovičius, skelbia „Reuters“.

Penktadienį Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas energetikos sąjungos reikalams M. Šefčovičius paskelbė su Rusijos energetikos ministru Aleksandru Novaku sutaręs dėl trišalių derybų suorganizavimo Briuselyje.

Pagrindinė derybų tema – rusiškų dujų tranzitas per Ukraina nuo 2020-ųjų, kai pasibaigs dabar galiojanti Rusijos ir Ukrainos sutartis dėl dujų tranzito.

EK siūlo Rusijai ir Ukrainai pasirašyti 10 metų trukmės sutartį, kuria būtų garantuojamas minimalus per Ukrainą tranzitu Europos Sąjungai tiekiamų dujų kiekis.

Rusija savo ruožtu siūlo dabartinę sutartį pratęsti vos vieneriems metams. EK ir Ukrainos pasiūlymą Maskva atmeta, nes tikisi nemažą dalį šiuo metu per Ukrainą tekančių dujų paleisti tiesiamais dujotiekiais „Nord Stream 2“ ir „TurkStream“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)