Pasak M. Šefčovičiaus, sutarimas šį mėnesį atnaujinti kol kas bevaises Ukrainos, Rusijos ir EK derybas pasiektas per telefoninį pokalbį su Rusijos ministru penktadienį.

„Sutarėme šį mėnesį surengti naują trišalių derybų dėl dujų raundą“, – paskelbė M. Šefčovičius.

„Tiksli data bus paaiškės netrukus, pasikonsultavus su Ukraina“, – pridūrė jis.

Rusijos ir Ukrainos sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti šių metų pabaigoje, o dėl naujos šalys kol kas nesutaria. Rusija siūlė pratęsti dabartinės sutarties galiojimą, tačiau Ukraina tokį siūlymą atmetė, tvirtindama, jog ši sutartis neatitinka nei Ukrainos, nei ES teisės normų.

Tiek Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, tiek ir vyriausybės vadovas Oleksijus Hončarukas skelbė, jog bus siekiama ilgalaikės dujų tranzito sutarties su Rusija.

Tačiau Kijeve manoma, kad Rusija spaus Ukrainą pasirašyti trumpalaikę sutartį, stringant naujų eksporto dujotiekių, aplenksiančių Ukrainą, projektų įgyvendinimui. Be to, Kijevas ne kartą yra pareiškęs manantis, jog užbaigus dujotiekį „Nord Stream 2“, „Gazprom“ nutrauks dujų tranzitą per Ukrainą.

Ukraina gamtinių dujų iš Rusijos neperka nuo 2015 metų lapkričio, jų poreikį patenkindama vietine gavyba bei importu iš Europos. Rusija tvirtina, jog Ukraina iš Europos pumpuoja pastarosios importuotojams parduotas rusiškas dujas.