„Šiandien mūsų tikslas – parodyti TEA, kad jau artimiausiu metu galime tapti visateise organizacijos nare. Manau, kad dėl to laimės abi pusės – mes galėsime pasinaudoti geriausių pasaulio energetikos ekspertų kompetencija. Tuo tarpu TEA galėsime pasidalinti gerąja Lietuvos patirtimi siekiant ambicingų energetikos ir klimato kaitos tikslų, taip pat energetikoje ieškant konkurencingų ir inovatyvių sprendimų“, – Energetikos ministerijos pranešime cituojama Lietuvos stojimo į TEA procesą kuruojanti energetikos viceministrė Lina Sabaitienė.

Be Energetikos ministerijos, susitikimuose su TEA ekspertais taip pat dalyvavo ir Užsienio reikalų ministerijos, Statistikos departamento bei Lietuvos energetikos agentūros atstovai.

TEA ekspertams buvo pristatyta Lietuvos energetikos politikos vizija ir tikslai iki 2030 m. – svarbiausiomis temomis tapo energetinis saugumas, perėjimas prie atsinaujinančios žaliosios energijos gamybos bei inovatyvių energetikos technologijų kūrimas.

Susitikimų metu, pasak Energetikos ministerijos, taip pat aptartos Lietuvoje ir regione veikiančios svarbiausių energijos išteklių – elektros, dujų, naftos – infrastruktūra, pasiūlos ir paklausos situacija bei svarbiausi rinkos žaidėjai. Taip pat TEA ekspertams buvo pristatytos prognozės ir planai, kaip keisis Lietuvos energetikos sektorius ir rinkos artimiausią dešimtmetį.

TEA priklauso Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) ir yra viena iš įtakingiausių energetikos institucijų pasaulyje. Jai priklauso trisdešimt valstybių narių ir aštuonios asocijuotos narės, tarp kurių yra pačios stipriausios pasaulio ekonomikos – JAV, Japonija, Jungtinė Karalystė, Kanada, Austrija, Belgija, Danija, Liuksemburgas, Šveicarija, Nyderlandai bei kitos. Trys naujausios narės yra Lenkija (2008 m.), Estija (2014 m.) ir Meksika (2018 m.).

Birželio 19 d. TEA valdyba vienbalsiai pritarė Lietuvos prašymui stoti į šią organizaciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją