G. Nausėda daugiau aiškumo dėl sinchronizacijos koordinatoriaus pareigybės tikisi, kai bus paskirtas energetikos komisaras

Šalies prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad daugiau aiškumo dėl jo siūlomos koordinatoriaus Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su žemyninės Europos tinklais pareigybės turėtų atsirasti paskyrus energetikos komisarą.

„Čia dar klausimas nėra aiškus. Palūkėkime, kol bus paskirtas energetikos komisaras, ir tada su jo patarėjais kalbėsime, kaip būtų efektyviau. Ar reikalingas specializuotas žmogui šiam projektui, tai yra toks projektinis proceso valdymas, ar geriau tai vis dėlto valdyti iš atitinkamo energetikos komisaro kabineto pusės“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

Jis sakė ES lyderiams pristatęs šią idėją ir žmogų, su kuriuo buvo kalbėtasi apie galimą sinchronizacijos koordinatoriaus poziciją.

„Tai buvęs energetikos komisaras ponas (Andris. – ELTA) Piepalgas“, – kalbėjo G. Nausėda.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Sinchronizacijos įgyvendinimo data – iki 2025 metų. Pagal pasirašytą sutartį EK iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės Lietuvai, Latvijai ir Estijai pirmajam projekto etapui skyrė 323 mln. eurų.

Antrajame ir trečiajame etapuose maksimalus lėšų poreikis gali siekti iki 1,075 mlrd. eurų. Tam Europos infrastruktūros tinklų priemonei 2020 metais taip pat bus teikiama paraiška.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją