Tiek Rusijos pareigūnai, tiek ir „Nord Stream 2“ projekto dalininkų atstovai ne kartą tikino, kad dujotiekį ketinama paleisti jau šių metų pabaigoje. Šiuo metu nutiesta apie 76 proc. vamzdyno, rašo Laisvasis Europos radijas / Laisvės radijas (RFE/RL).

T. Cruzas, Senate inicijavęs įstatymo projektą, kuriuo būtų įvedamos sankcijos dujotiekio vamzdžius klojantiems laivams, bandė išsklaidyti nerimą, kad JAV gali nepavykti paveikti „Nord Stream 2“ tiesimo.
Senato užsienio reikalų komitetas liepą nubalsavo „didžiule persvara“ už sankcijų įvedimą, Hudsono institute kalbėjo T. Cruzas.

„Manau, kad balsavimo rezultatas 20 prieš 2 išsklaidė abejones“, – sakė T. Cruzas.

Pasak jo, šiuo metu pasaulyje yra tik penkios bendrovės, gebančios tiesti jūrinius vamzdynus, taigi, jei sankcijų įstatymo projektas būtų patvirtintas, Rusijai neliktų beveik jokių galimybių užbaigti dujotiekį, tvirtino senatorius.

Jungtinės Valstijos, tikino T. Cruzas, nori sustabdyti „Nord Stream 2“, nes nerimauja, kad dujotiekis Europą padarys dar labiau priklausoma nuo rusiškų energijos šaltinių, tuo pačiu suteikdamas Kremliui daugiau pinigų kariuomenės vystymui.

„Jei esate sunerimę dėl Putino karinio avantiūrizmo, geriausias dalykas, kurį galime padaryti, yra atimti iš jo išteklius, kurie aprūpina tą karinę agresiją“, – pareiškė T. Cruzas.

Donaldas Trumpas ne kartą ragino Vokietiją atsisakyti rusiškų dujų ir rinktis amerikietiškas suskystintas gamtines dujas (SGD). Jei Europos šalys vis tik nuspręstų pirkti daugiau JAV gamtinių dujų, tai atneštų daugiausia naudos T. Cruzo valstijai Teksasui, kurioje yra išgaunama daugiausia JAV gamtinių dujų.

T. Cruzo inicijuotam sankcijų „Nord Stream 2“ projektui, kad jis įsigaliotų, dar turi pritarti Senatas ir Atstovų Rūmai. Kol kas nėra numatyta, kada Kongresas balsuos dėl sankcijų įvedimo „Nord Stream 2“.

ELTA jau skelbė, kad kontrolinį „Nord Stream 2“ akcijų paketą valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto. Tikimasi, kad galutinė „Nord Stream 2“ projekto kaina neviršys 9,5 mlrd. eurų.
Iš dviejų 1230 km ilgio gijų sudarytas dujotiekis „Nord Stream 2“ yra tiesiamas Baltijos jūra. Vamzdynas sujungs Rusiją ir Vokietiją, o bendras dujotiekio pralaidumas siekia 55 mlrd. kub. m dujų per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)