DELFI primena, kad Lietuvos gamtinių dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ akcininkai trečiadienį pritarė dujotiekio GIPL statybos beveik 100 mln. eurų vertės sutarčiai su „Alvoros“ ir „Šiaulių dujotiekių statybos“ konsorciumu, daliai kitų konkurse dalyvavusių bendrovių ginčijant tokį operatorės pasirinkimą.

„Mūsų pateiktos pretenzijos yra atmestos, tačiau mūsų vertinimu pretenzija nebuvo nagrinėta iš esmės, o atmesta formaliai ir nepateikiant svarių argumentų. Mūsų vertinimu, kad paaiškėjus naujoms aplinkybėms apie „Alvoros“ įmonių veiklą ir įgyvendintus energetikos projektus Rusijoje bei Baltarusijoje, „Alvoros“ ir „Šiaulių dujotiekių statybos“ konsorciumas negali būti skelbiamas nugalėtoju. Pagrįstų abejonių mums kelia ir tai, kad konkurse įmonėms vertinamos pagal skirtingus vertinimo kriterijus. Todėl konkurso rezultatus skundžiame teismui ir prašome pritaikyti laikinasias apsaugos priemones“, – pranešime cituojamas Simonas Kunickas, UAB „MT Group“ įmonės atstovas.

Pasak S. Kunicko, kol kas negautas ir oficialus atsakymas iš Vyriausybės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos, į kurią kreiptasi dėl paaiškėjusių naujų aplinkybių apie „Alvoros“ veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje ir išvados peržiūros.

„MT Group“ atstovas, remdamasis viešojoje erdvėje pasirodžiusia informacija, primena, kad komisijos išvada dėl „KRS“ ir „Beltruboprovodstroj“ konsorciumo neatitikties nacionalinio saugumo interesams buvo grindžiama aplinkybėmis, jog pagrindiniai Baltarusijos įmonės „Beltruboprovodstroj“ užsakovai yra Rusijos bei Baltarusijos įmonės, o įmonė vykdo svarbius energetikos projektus. Vadovaujantis tokiu kriterijumi, ši išvada galimai darytina ir apie „Alvora“. Dukterinės „Alvoros“ įmonės minėtose šalyse atliko naftotiekių, dujotiekių, elektrinės statybos ar remonto darbus bei kitus didelės vertės valstybinius užsakymus.

„MT Group“ atstovui abejonių dėl veiklos Baltarusijoje ir Rusijoje neišsklaido ir vieno iš „Alvoros“ akcininkų ir vadovo vieši pasisakymai. „Vieną kartą tvirtinama, kad „Alvoros“ įmonės Baltarusijoje ir Rusijoje dirba tik su verslo klientais ir nevykdo valstybinių užsakymų. Kitą kartą jau teigiama, kad nežinoma tiksliai su kuo tos įmonės dirba, nes jos veikia savarankiškai. Tokia nenuosekli pozicija tik dar labiau suteikia pagrindo abejonėms ir kursto nepasitikėjimą“, – sako S. Kunickas.

„Tikimės, kad teismas atsižvelgs į nurodomas aplinkybes, įvertins jas iš esmės bei priims naują išvadą, kuri pagrįsta visais reikšmingais faktais. Tuo pačiu bus išsklaidytos abejonės dėl grėsmių nacionaliniam saugumui ir tinkamo viešųjų pirkimų procedūrų vykdymo“, – sako S. Kunickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją