„Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymas nenumato pakartotinio sandorių atitikties nacionalinio saugumo interesams įvertinimo, taip pat nenumato, kad sandorių įvertinimą komisijoje gali inicijuoti pirkimo konkurso rezultatais nepatenkinti subjektai“, – rašoma BNS pateiktame Vyriausybės spaudos tarnybos komentare.

Peržiūrėti išvadą dėl „Alvoros“ patikimumo Vyriausybės komisijos prašo konkurse dalyvavusios Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“ ir Lietuvos dujotiekių statybos bendrovė „MT Group“. Į komisiją kreipėsi ir iš konkurso pašalinta Kauno bendrovė KRS – jos teigimu, vertinant konkurso dalyvius galėjo būti taikomi skirtingi kriterijai.

Išvadą dėl „Alvoros“ atitikties nacionaliniam saugumui liepos pabaigoje paskelbė vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, vėliau ją patvirtino ir Vyriausybė.

„Alvora“ priekaištų iš konkurentų sulaukė dėl vykdytos veiklos Baltarusijoje ir Kaliningrade, tačiau bendrovės vadovas Nikolajus Kolesnikovas BNS neigė, kad įmonė Baltarusijoje vykdė valstybinius užsakymus. Anot jo, įmonė jau kelerius metus nebedirba Kaliningrade, ten ji turi tik sklypą, kurį nori parduoti, o netrukus gali pasitraukti ir iš Baltarusijos, kur užsakymų mažėja, didėja konkurencija.

N. Kolesnikovo žiniomis, dėl gautų naujų pretenzijų GILP statybos konkursą paskelbusi „Amber Grid“ praėjusią savaitę sustabdė jo procedūras, tačiau pastarosios atstovė Laura Šebekienė BNS teigė, jog akcininkų susirinkimas, kuriame bus sprendžiama dėl sutarties su „Alvora“ pasirašymo, kaip ir numatyta, turėtų įvykti rugpjūčio 28 dieną.

Vyriausybės spaudos tarnyba BNS nurodė, kad konkursą vykdo „Amber Grid“ ir komisija neturi teisės kištis į jo organizavimo procedūras.

79,85 mln. eurų (97 mln. eurų su PVM) vertės sutartį su „Alvora“ dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ valdyba patvirtino rugpjūčio 6 dieną, o sutartis bus pasirašyta po to, kai jai rugpjūčio 28 dieną pritars įmonės akcininkai.

Mažiausią kainą konkurse pasiūlęs Kauno bendrovės KRS ir Baltarusijos „Beltruboprovodstroj“ konsorciumas konkurse pasiūlė mažiausią kainą – 74,9 mln. eurų (be PVM), tačiau buvo pašalintas dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.

Pastačius jungtį, Baltijos šalių kryptimi bus galima transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)