„Daugiau kaip 20 rekomendacijų buvo perduota Astravui, kaip pagerinti šios atominės elektrinės branduolinę saugą, o dabar tik prieš savaitę Baltarusija paskelbė savo veiksmų planą dėl to, kaip bus įgyvendintos šios rekomendacijos. Matome pažiūrėję į planą, kad atominė elektrinė turėtų būti paleista ne anksčiau kaip 2025 metais“, – penktadienį prezidento Valdo Adamkaus tarptautinėje konferencijoje sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, iš veiksmų plano matyti, kad šios rekomendacijos bus įgyvendintos 2024–2026 metais, tarp jų – pačios svarbiausios, susijusios su pasiruošimu nelaimingiems atsitikimams ir seisminiais procesais.

„Mes su Latvija ir Estija kreipsimės į Europos Komisiją ir visas ES valstybes, kad prieš paleidžiant šią AE būtų įgyvendintos atsparumo testo rekomendacijos“, – pridūrė energetikos ministras.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 megavatų (MW) galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km.

Lietuvos Seimas yra priėmęs įstatymą, neleidžiantį pirkti elektros iš Astravo AE, kai ši pradės veikti. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija.

Tiesa, praėjusią savaitę Latvijos skirstomųjų tinklų operatorius AST paskelbė, kad, kai Lietuva nutrauks elektros energijos prekybą su Baltarusija, elektros energijos prekyba bus vykdoma ne per Lietuvos, o Latvijos sieną.