Pasak „Lotos“ viceprezidento Jaroslawo Kawulos, kurį cituoja agentūra „RIA Novosti“, užteršta rusiška nafta, į Lenkiją per Baltarusiją atpumpuota bemaž prieš keturis mėnesius, tebėra kai kuriose šalies magistralinių vamzdynų atkarpose bei saugyklose.

„PERN maišo šią naftą su švaria taip, kad mišinys atitiktų visus kokybės reikalavimus. Šis mišinys saugiai perdirbamas“, – sakė J. Kawula.

„Družba“ naftotiekių sistema, kuria Rusija naftą tiekia daliai Europos valstybių, balandžio trečiąjį dešimtadienį atsidūrė tarptautinio skandalo centre, joje aptikus didelę koncentraciją dichloretano – toksiškos, stiprų korozijos poveikį turinčios medžiagos.

Tai paaiškėjus, Baltarusija nedelsdama sustabdė naftotiekį iš Rusijos, smarkiai sumažino savo naftos perdirbimo įmonių pajėgumus, siekdama išvengti jų įrengimų sugadinimo. Užterštą naftą atsisakė priimti Ukraina, kurią kerta „Družba“ atšaka į Vengriją, Slovakiją ir Čekiją, taip pat Lenkija, per kurią rusišką žaliavą gauna ir kai kurios Vokietijos perdirbimo gamyklos. Vis dėlto, užteršta nafta Ukrainą ir Lenkiją tada jau buvo pasiekusi.

Kokybės standartus atitinkanti nafta „Družba“ rezervine atšaka į Baltarusijos naftos perdirbimo įmones pradėta tiekti gegužės pradžioje, švarios naftos eksportas Ukrainos kryptimi atnaujintas gegužės pabaigoje, Lenkijos – birželio pradžioje.

Buvo nustatyta, jog nafta buvo užteršiama netoli Rusijos Samaros miesto esančioje perpumpavimo stotyje, bandant nuslėpti naftos vagystes.

Rusijos valstybinė naftotiekių operatorė „Transneft“ pažadėjo kompensuoti dėl šio incidento importuotojų patirtus nuostolius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)