„Estija nesvarsto jokių prekybos elektra linijų tarp Rusijos ir Estijos“, – sakė K. Kaljulaid.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Latvijos skirstomųjų tinklų operatorius AST paskelbė, kad kai Lietuva nutrauks elektros energijos prekybą su Baltarusija, elektros energijos prekyba bus vykdoma ne per Lietuvos, o Latvijos sieną.

Tuo tarpu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Eltai patvirtino, kad Latvija nesiruošia pirkti elektros iš Astravo AE.

„Rugpjūčio 15 d. Agluonoje buvau susitikęs su Latvijos prezidentu, Seimo pirmininke ir ministru pirmininku. Ministras pirmininkas neklaustas priėjęs pasakė, kad „mes nesiruošiame pirkti elektros iš Astravo AE“, – Eltai sakė V. Pranckietis.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Taip pat Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)