Ministras Linas Linkevičius BNS patvirtino, kad Lietuva antradienį perdavė notą Baltarusijai, atsakydama į jos priekaištus.

„Šiandien perdavėme notą. Priminėme, kad Lietuvoje veikia Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymas. Jame numatytos investuotojų ir sandorių patikros procedūros“, – BNS sakė ministras.

„Patikros procedūros yra skaidrios, aiškios, vienodai taikomos tiek Lietuvos, tiek ir užsienio subjektams. Su šia įmone atsisakyta bendradarbiauti, nes ji neatitinka reikalavimų“, – pridūrė L. Linkevičius.

Baltarusija praeitą mėnesį pareiškė protestą dėl Lietuvos valdžios sprendimo pašalinti Kauno bendrovės KRS ir Baltarusijos „Beltruboprovodstroj“ konsorciumą iš magistralinio dujotiekio į Lenkiją statybos konkurso.

Baltarusijos URM teigia, kad „Baltarusijos bendrovė, visiškai atitikusi visus reikalavimus ir siūliusi palankiausias sąlygas, faktiškai buvo atribota nuo šio projekto“.

Minskas teigia, kad baltarusiai pašalinti „remiantis išgalvota dingstimi“. Baltarusijos URM perspėjo, kad Lietuvos sprendimai yra „atvirai nedraugiški ir sukuria pavojingą precedentą politizuoti dvišalį bendradarbiavimą ekonomikos srityje“.

Lietuvos Vyriausybė konsorciumą pašalino įžvelgusi riziką dėl jos verslo ryšių su Rusijos bendrovėmis ir įmonės atstovo kontaktų su riziką keliančiais asmenimis, rodo BNS turimi dokumentai.

Konsorciumas konkurse buvo pasiūlęs mažiausią kainą – 74,9 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio.

Vyriausybinės komisijos išvadoje, kurią matė BNS, rašoma, kad pagrindiniai „Beltruboprovodstroj“ užsakovai yra Rusijos ir Baltarusijos įmonės, įskaitant koncerno „Gazprom“ įmones, iš jų ji gauna daugiausia pajamų.

Komisijai pateiktame Valstybės saugumo departamento rašte nurodoma, kad „Beltruboprovodstroj“ verslo ryšiais susijusi su įmonėmis „Gazprom“, „Strojtransgaz“, „Rosneftegazstroj“, jos veiklą yra akreditavusios ne tik „Gazprom“, bet ir „Transneft“ bei „Rosneft“, ji dalyvauja įgyvendinant strateginius Rusijos energetikos projektus, pavyzdžiui, Jamalo-Europos dujotiekį.

Anot žvalgybos, tai didina riziką, kad gali būti perskirstyti įmonės resursai ir vilkinamas projekto įgyvendinimas Lietuvoje. Be to, teigiama, kad Baltarusijos įmonės atstovybės Lietuvoje vadovas palaiko ryšius su asmenimis, kurie gali padaryti žalos projekto įgyvendinimui.

Konkurso laimėtoja buvo paskelbta Lietuvos dujotiekių bei inžinerinių tinklų statybos bendrovė „Alvora“.