Energetikos ministerijos pateiktame 14-kos projektų sąraše – jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statyba, sinchroninių kompensatorių įrengimas ir kiti.

„Šiandien patvirtinti nutarimai yra labai svarbūs viso projekto apimčiai, nes vienu nutarimu patvirtinta 14 projektų, kurie ir sudaro visos sinchronizacijos „alfa ir omega“. Kita vertus, šiandien priimtas sprendimas dėl 4 projektų planavimo procedūrų inicijavimo“, – BNS po Vyriausybės posėdžio sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Jis pridūrė, kad faktiškai inicijuojamos planavimo procedūros penkiems projektams, nes „Harmony Link“ ir skirstykla Darbėnuose traktuojami kaip vienetas.

Be pastarojo, pradedamos planavimo procedūros dviem 330 kV elektros perdavimo linijoms – Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai – ir 330 kV skirstyklai „Mūša“.

„Būtent šitie patys svarbiausi projektai, negaištame laiko ir iš karto su jų procedūromis startuojame“, – sakė ministras.

Į sąrašą įtraukti projektai yra laikomi neatsiejama sinchronizavimo projekto dalimi ir kiekvienam iš jų visa apimtimi taikomi sinchronizavimo įstatyme nustatyti reikalavimai, suteiktos išimtys ir priskirtas ypatingos valstybinės svarbos projekto statusas.

Pasak ministerijos, sąrašas užtikrins, kad teisiniu reguliavimu ir išimtimis bus naudojamasi įgyvendinant tik sinchronizavimui būtinus projektus.

Vyriausybė iki rugsėjo 10 dienos turi priimti viso projekto įgyvendinimo priemonių planą, šiuo metu ministrų kabineto nutarimo projektas pateiktas viešam derinimui.

„Planuojame rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, priklausomai nuo derinimo proceso, priimti kitą Vyriausybės nutarimą, kuriame bus jau grynai pagal sinchronizacijos įstatymo nuostatas sudėlioti ne tik visi su infrastruktūra susiję veiksmai, bet ir platesnio pobūdžio, tai yra, desinchronizacijos projekto įgyvendinimas ir visi kiti būtini elementai“, – ateities planus komentavo ministras.

Ministerija praėjusią savaitę pranešė parengusi sinchronizavimo projekto veiksmų ir priemonių planą, tai padaryta įgyvendinant birželį Seimo priimtą sinchronizavimo įstatymą. Ž. Vaičiūno teigimu, planas užtikrins, kad visi darbai būtų atlikti sklandžiai bei laiku.

Viena svarbiausių plano dalių – elektros perdavimo tinklų infrastruktūros parengimas. Joje numatyti jau minėti infrastruktūros objektai ir konkrečios jų įgyvendinimo datos.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ yra skelbusi, kad Lietuva į maždaug 1,5 mlrd. eurų vertės Baltijos šalių sinchronizavimo projektą turėtų investuoti daugiausiai regione – apie 650 mln. eurų (su ES parama).

Europos Komisija (EK) kovą skyrė finansavimą pirmajam sinchronizavimo etapui: trims Baltijos šalims iš viso skirta 323 mln. eurų, iš šios sumos 125 mln. eurų – Lietuvos elektros energetikos sistemai.

Antrajame etape didžiausių investicijų pareikalaus būtent jungtis „Harmony Link“, skaičiuojama, kad bendros investicijos į ją sieks apie 850 mln. eurų. Kiekvienoje iš Baltijos šalių taip pat numatoma statyti po 3 sinchroninius kompensatorius.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu BRELL (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija) žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Iki 2025 metų jos siekia sinchronizuoti tinklus su žemynine Europa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)