Pasak bendrovės, šių metų vasara ypač dėkinga importuoti SGD dėl istoriškai didelio žiemos ir vasaros gamtinių dujų kainų skirtumo, pirkėjams palankios perteklinės SGD pasiūlos bei kitų veiksnių.

Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas 2019 metų birželio mėnesiui susiformavo ties 13,38 euro už megavatvalandę (MWh) arba 1,58 euro už MWh mažiau nei ateities sandorių kainos gegužės mėnesiui, o palyginti su tuo pačiu metu pernai Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 38 procentais.

Birželio mėnesį Europos SGD importo terminalai aktyviai vykdė krovas. Lietuvos gamtinių dujų tiekėjai taip pat intensyviai išnaudoja Klaipėdos SGD terminalą ir palankų laikotarpį. Birželį pasiektas Klaipėdos terminalo naudojimo pikas, nors planuojama, kad aktyvi bus visa vasara.

LET teigimu, rekordinės dujų atsargos saugyklose yra vienas pagrindinių veiksnių, sumažinusių pirkėjų paklausą, kuri stebėta praeitais metais ir, panašu, kad kainos per vasarą negaus galimybės atsitiesti. Pavyzdžiui, pernai iki 30 proc. Europos dujų paklausos vasaros metu sudarė būtent papildomas dujų poreikis apytuštėse dujų saugyklose.

Krentant gamtinių dujų indeksams Europoje, birželio pabaigoje Rytų Azijos EAX ir TTF indeksų skirtumas buvo didžiausias per penkerius pastaruosius mėnesius ir siekė apie 4,71 euro už MWh. Dujų kainą Rytų Azijos rinkoje kilstelėjo virtinė stambių momentinių sandorių, signalizuojančių netikėtai ūgtelėjusią momentinę paklausą gana vangioje rinkoje.

Nors vėsūs orai rytinėje Azijoje sumažino energijos poreikį patalpų vėsinimui ir atitinkamai lėmė menkesnę dujų paklausą, Europos indeksų kritimo nesustabdė ir neįprastai karštos birželio dienos, o spaudimą kainoms palaikė tiek SGD importas, tiek ir smunkančios anglies kainos, konkuruojančios su gamtinėmis dujomis elektros gamybos srityje.