Pasak Ž. Vaičiūno, kai viso pasaulio viena didžiausių sprendžiamų problemų yra klimato kaita, TEA vaidmuo – ypač svarbus.

„Narystė TEA taps reikšmingu tarptautiniu Lietuvos kaip pažangios energetikos valstybės pripažinimu. Tai suteiks naujas ir plačias galimybes perimti pažangiausių valstybių patirtį ir kartu būti aktyvia pasaulinio lygio diskusijų ir politikos formavimo dalyve, sprendžiant svarbiausius energetikos, aplinkosaugos ir klimato kaitos iššūkius“, – sako energetikos ministras.

Energetikos ministro teigimu, nors stojimo į TEA procesas įprastai trunka nuo dvejų iki penkerių metų, Lietuvos tikslas – tapti nare per kiek įmanoma trumpesnį laikotarpį. Tai leistų Lietuvai greičiau išnaudoti TEA narystės naudą ir ekspertinę pagalbą, ieškant geriausių sprendimų pereinant prie klimatui neutralios energetikos, stiprinant valstybės energetikos inovacijų politiką, didinant energetinį efektyvumą.

Jau dabar Lietuvos patirtis energetikoje yra įdomi ir aktuali TEA narėms – ypač sėkmingai sprendžiamos energetinio saugumo problemos užtikrinant dujų bei elektros energijos tiekimo šaltinių įvairovę, taip pat vyksta sparti atsinaujinančios energetikos plėtra.

Vizito metu energetikos ministras taip pat dalyvavo TEA organizuotame aukšto lygio forume, kuriame diskutuota apie vandenilio ir kitų švarių technologijų plėtrą energetikoje. Ministras pažymėjo, kad Lietuvos mokslininkai ir verslas šioje srityje dirba ypač aktyviai, lietuviškos vandenilio technologijos patentuojamos tarptautiniu lygiu.

Paryžiuje energetikos ministras taip pat susitiko su JAV energetikos sekretoriaus pavaduotoju Dan Brouillette – pristatyta Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais pažanga, aptartos dujų rinkos perspektyvos ir pasidžiaugta rekordiniais šių metų suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo per Klaipėdos SGD terminalą kiekiais. Susitikimo metu taip pat aptartos galimybės rudenį organizuoti JAV energetikos sekretoriaus Rick Perry vizitą Lietuvoje, inauguruojant 3+1 Baltijos šalių ir JAV bendradarbiavimo iniciatyvą energetikoje.

1974 m. įkurta TEA priklauso Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), prie kurios Lietuva prisijungė 2018 m. Ši autoritetinga energetikos institucija vienija 30 valstybių narių, tarp kurių yra pačios stipriausios pasaulio ekonomikos – JAV, Japonija, Jungtinė Karalystė, Kanada, Austrija, Belgija, Danija, Liuksemburgas, Šveicarija, Nyderlandai bei kitos. Iš kaimyninių šalių TEA priklauso Estija ir Lenkija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)