Lietuva Švedijos apeliacinio teismo prašė panaikinti arbitražo sprendimą.

Energetikos ministerija BNS patvirtino, kad Švedijos teismas ketvirtadienį priėmė sprendimą neanuliuoti Stokholmo arbitražo sprendimo – dėl jo Lietuva kreipėsi į teismą 2016 metų rugsėjį.

„Energetikos ministerija vertina teismo sprendimą ir jo motyvus. Tik susipažinus su sprendimo argumentacija ir motyvais bus galima spręsti, ar galimi ir kokie galimi tolesni procesai, – atsakyme BNS nurodė ministerija.

Vyriausybė turėjo vilties, kad 9 mln. eurų Lietuvai kainavęs arbitražo sprendimas bus visiškai ar iš dalies panaikintas ir pripažintas negaliojančiu.

Kai kurie teisininkai jau anksčiau skeptiškai vertino Lietuvos galimybes anuliuoti arbitražo sprendimą. Pasak jų, tokia galimybė yra labiau teorinė, ja bandoma išnaudoti visus įmanomus teisinius būdus. Teisininkai teigė, kad tokiu būdu Lietuva tikisi ginčą su „Gazprom“ baigti taikos sutartimi.

Ketverius metus trukusį Vyriausybės ir „Gazprom“ ginčą nagrinėjęs Stokholmo arbitražas 2016 metų birželį paskelbė neįžvelgęs Rusijos bendrovės kaltės, tačiau pripažino, kad „Gazprom“, tiekdamas dujas Lietuvai ir valdydamas „Lietuvos dujų“ akcijas, turėjo interesų konfliktą. Jo sprendimu Lietuva neatgavo prašytos maždaug 1,5 mlrd. eurų permokos, kuri susidarė už 2004-2012 metais „Gazprom“ Lietuvai tiektas dujas.

Be šios bylos, 2010–2011 metais „Gazprom“ iniciatyva buvo pradėtos trys arbitražo bylos, kuriose Lietuvos interesai, pasak Energetikos ministerijos, buvo sėkmingai apginti – nei tuometinės bendrovės „Lietuvos dujos“ veiklos tyrimas, nei dujų sektoriaus reforma nebuvo sustabdyta.

„Nežiūrint aktyvaus „Gazprom“ pasipriešinimo, Lietuvai pavyko liberalizuoti gamtinių dujų rinką ir užtikrinti palankesnes tiekimo sąlygas vartotojams“, – teigia ministerija.