„Litgrid“ šią savaitę paskelbė tarptautinį eksperimentinės baterijų energijos kaupimo sistemos įrengimo konkursą.

„Projekto tikslas – patikrinti baterijų kaupimo sistemų panaudojimo galimybes realiomis sistemos veikimo sąlygomis. Bandymo rezultatai padės įvertinti tokių baterijų panaudojimo sritis bei nustatyti optimalius – labiausiai sistemos poreikius tenkinančius – šių įrenginių techninius parametrus“, – rašoma pranešime spaudai.

Pasaulyje or Europoje dauguma tokių baterijų tinka tik vienai paslaugai ar uždaviniui. Tuo metu „Litgrid“ diegia inovaciją ir siekia išbandyti mokslininkų laboratorijose sukurtų daugiafunkcinių baterijų veikimą ir identifikuoti, kokių jų parametrų reikia Lietuvoje.

Šiam projektui, pasak bendrovės, tenka ypatingas vaidmuo ruošiantis sinchroniniam darbui su Europos tinklais: baterijų kaupimo sistemos gali pasitarnauti, užtikrinant reikiamą inercijos lygio palaikymą ir labai greitų reguliavimo galių rezervus.

Centriniame viešųjų pirkimų portale (CVPP) nurodoma, kad pasiūlymų konkursui laukiama iki liepos pabaigos, o sutartį su laimėtoju tikimasi pasirašyti iki metų pabaigos.

Sinchronizuotis su žemynine Europa ir desinchronizuotis nuo posovietinės IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo) Lietuva, Latvija ir Estija planuoja iki 2025 metų.

Tam numatyta pastatyti naują jūrinę jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos, taip pat kiekvienoje iš Baltijos šalių pastatyti po tris sinchroninius kompensatorius.