„Iš esmės būtent šis politinis susitarimas reiškia, kad ateityje ir kitai Europos Komisijai perduodama aiški žinia, kad (projektas, – ELTA) neturi būti paliktas sistemų operatorių vaidmeniui, kaip paprastai įprasta. Procesas turės būti prižiūrimas, sekamas ir už sinchronizacijos sąlygų įgyvendinimą reikės atsiskaityti pačiu aukščiausiu lygiu“, – žurnalistams penktadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Politiniame susitarime numatyta, kad EK vadovaujama BEMIP aukšto lygio grupė prižiūrės, kaip vyksta projekto praktinis įgyvendinimas ir užtikrins, kad būtų laikomasi sutarto darbų kalendoriaus, įgyvendinant svarbiausius gegužės pabaigoje įsigaliojusios sutarties projektus.

Visos pusės taip pat susitarė, iki kada Baltijos ir Lenkijos perdavimo sistemų operatoriai, bendradarbiaudami su Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija (ENTSO-E), turi įgyvendinti pagrindinius infrastruktūros projektus.

Kaip teigė Energetikos ministerija, politinis susitarimas numato, kad toliau techniniu lygiu bus tęsiamos procedūros su Rusija ir Baltarusija dėl Baltijos šalių atsijungimo nuo BRELL žiedo (IPS/UPS) sistemos, nesukeliant papildomų rizikų elektros energetikos sistemų saugumui.

Sinchronizacija įgyvendinimo data – iki 2025 metų. Pagal pasirašytą sutartį EK iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės Lietuvai, Latvijai ir Estijai pirmajam projekto etapui skyrė 323 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)