Didžioji dalis Europai skirto Rusijos dujų tiekiamos per Ukrainos teritoriją.

Kijevo ir Maskvos pasirašyta tranzito sutartis baigia galioti šių metų pabaigoje.

Tarp abiejų šalių tvyrant įtampai dėl Ukrainos rytuose rusenančio separatistinio konflikto ir Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, Maskvai ir Kijevui nepavyksta pasiekti susitarimo dėl sutarties pratęsimo.

Vis tik po ketvirtadienį surengtų derybų Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius išreiškė viltį, kad gali būti rasta išeitis.

„Manome, kad mums neprireiks atsarginio plano, nes per pastaruosius ketverius metus mums visada iškildavo problemų... ir visada rasdavome gerų, konstruktyvių sprendinių“, – per vertėją pareiškė M. Šefčovičius.

A. Novakas savo ruožtu pakartojo Maskvos poziciją, kad Rusija pasirengusi pratęsti dujų tiekimo sutartį ankstesnėmis sąlygomis.

„Rusijos pozicija yra konstruktyvi. Ji pasiruošusi ir toliau tiekti dujas per Ukrainą, taip pat užtikrinti tiekimą vartotojams Europoje“, – reporteriams sakė ministras.

Rusijos bendrovė „Gazprom“ ir Ukrainos kompanija „Naftogaz“ yra įsitraukusios į teisinį ginčą Švedijos arbitraže. Pasak A. Novako, šį ginčą būtina išspręsti, norint pratęsti susitarimą dėl dujų tranzito.

Rusų ministras taip pat nurodė, kad Maskva pasirengusi atnaujinti 2015 metais nutrauktą dujų tiekimą Ukrainai.

Jis pridūrė, jog trišalės derybos dalyvaujant Kijevui prasidės ne anksčiau kaip rugsėjo viduryje, po vasarą vyksiančių parlamento rinkimų Ukrainoje.

Anksčiau Rusija ir Ukraina nuolat ginčijosi dėl tranzito sąlygų, o Maskvą ne kartą buvo nutraukusi dujų tiekimą Europai per šią šalį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)