„Imlitex“ Gamtinių dujų prekybos skyriaus vadovas Dominykas Kryževičius patvirtino, kad didelis dujovežis jiems gabena maždaug 142 tūkst. kubinių metrų SGD. Bendrovė kol kas patenkinta krovinio įsigijimo procesu ir tai yra paskata toliau naudoti šį dujų šaltinį.

„Pirmas laivas, kuris tiesiogiai mums per terminalą (...) Tikrai, manau, kad naudosimės (terminalu – BNS). Klausimas tiktai, ar šiais metais, ar kitais. Kiek krovinių šiais metais bus, jeigu bus, negaliu pasakyti, nes vėlgi, tai yra kainos klausimas. Bet kad mes tai ateityje planuojame daryti, tai faktas“, – BNS sakė D. Kryževičius.

Pasak jo, bendrovė lygina Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“ vamzdynais tiekiamų ir SGD terminalo Klaipėdoje dujų kainas, o šiemet palankesnės sąlygos būtent terminale.

„Turime du šaltinius – terminalą ir vamzdyną, – visada lyginame tą kainodarą. Šiuo atveju mums buvo patrauklesnė SGD kaina (...) Pernai turėjome visiškai priešingą situaciją, kai „Gazpromo“ dujos buvo konkurencingesnės“, – kalbėjo D. Kryževičius.

„Esame žaliavų tiekėjai Baltijos šalyse ir rytų Europos regione. Viena iš žaliavų, kurias tiekiame, ir yra dujos. Perkame, kad parduotume kažkam – ar tai yra galutiniai vartotojai, ar kita treiderinė (prekybos) įmonė, ar pramonininkai“, – pridūrė jis.

Terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ BNS informavo, kad dujovežio „Arctic Princess“ atvykimas numatomas birželio 8 dieną, šeštadienį. Bendrovės grafike nurodoma, kad per artimiausias kelias dienas į Klaipėdą atplauks 142 tūkst. kubinių metrų SGD krovinys.

Portalų marinetraffic.com ir vesselfinder.com duomenimis, šis laivas plaukia iš Norvegijos Melkojos uosto, kur yra „Equinor“ (buvusios „Statoil“) SGD gamykla.

„Klaipėdos nafta“ pirmadienį pranešė, kad „Imlitex“ tapo trečiąja šiais dujiniais metais terminalo naudotoja, kai birželiui užsisakė 0,964 teravatvalandės (TWh) išdujinimo pajėgumus (maždaug vieną didelį dujovežį).

Be „Imlitex“, terminalo paslaugomis naudojasi valstybės valdomos „Lietuvos energijos“ antrinė įmonė „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) ir Jonavos trąšų gamintoja „Achema“.

Šią savaitę pranešta, kad „Achema“ užsisakė papildomų terminalo pajėgumų (dar maždaug vieną didelį laivą). „Klaipėdos naftos“ pajėgumų grafike nurodyta, kad šiais dujiniais metais – nuo pernai spalio iki šių metų rugsėjo – trąšų gamintoja iš viso yra užsakiusi beveik 7,2 TWh pajėgumus.

„Lietuvos energijos tiekimo“ užsakyti pajėgumai minėtu periodu – apie 4,32 TWh.

Autorius Vytautas Budzinauskas

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)