Pasak I. Sečino, trečdalio pasaulio naftos atsargų eksploatacija yra apribota dėl JAV sankcijų Iranui ir Venesuelai, o pats Vašingtonas esą praranda laisvosios rinkos lyderio vardą, rašo „Reuters“.

„Kai kurie komentatoriai mėgsta kaltinti Rusiją naudojant energetiką kaip politinį įrankį. Akivaizdu, kad realybė šiandien yra tokia, jog Jungtinės Valstijos masiškai naudoja energetiką kaip politinį ginklą. Sankcijos ar grasinimai jas įvesti turi griaunančių pasekmių pasaulio energetikos rinkos ekosistemai“, – pareiškė „Rosneft“ vadovas.

Atsakydamas į JAV pareigūnų praeitą savaitę išsakytus komentarus esą Vašingtonas eksportuoja „laisvės molekules“, I. Sečinas tikino, kad rusiškos ir amerikietiškos molekulės yra identiškos, tačiau rusiškos dujos yra 30 proc. pigesnės už Jungtinių Valstijų suskystintas gamtines dujas (SGD).

Pastarąjį dešimtmetį JAV mėgavosi naftos ir dujų bumu, kuris pakeitė vieną didžiausių pasaulyje naftos vartotojų ir importuotojų į vieną didžiausių eksportuotojų.

Išaugusi energetinė nepriklausomybė leido Vašingtonui įvedinėti sankcijas tokioms šalims, kaip Venesuela ir Iranas, dėl geopolitinių priežasčių, visai nepaveikiant naftos kainų.

Vašingtonas taip pat ne kartą kaltino Rusiją naudojant energetinius išteklius kaip politinį ginklą, ypač – nesutarimuose su Ukraina. Vašingtonas taip pat ragino Europos valstybes mažinti rusiškų dujų importą ir jas keisti amerikietiškomis SGD. Pasak I Sečino, Vašingtonas taip daro, nes nori ne tik sumenkinti Rusijos galią, bet ir pakenkti Europos ekonomikai.

„Daugiausia neramumų dabar kelia JAV vyriausybės politika. Sankcijos ir prekybos apribojimai yra taikomi ne tik toms šalims, kurias JAV laiko priešiškomis, bet ir tradiciniams Jungtinių Valstijų partneriams ir sąjungininkams“, – sakė I. Sečinas.

Tuo tarpu Rusijoje, „Rosneft“ vadovo teigimu, Jungtinės Valstijos iš esmės sankcijų ir platinos bei paladžio rinkų kontrolės keliu užvaldė aliuminio gamintoją „Rusal“.

„Konkurentų priespauda tapo dominuojančia tema Jungtinių Valstijų ekonomikos ir užsienio politikoje. Tolesniam JAV naftos gavybos augimui gali prireikti naujos sankcijų aukos“, – įspėjo I. Sečinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)