V. Poderio teigimu, Lietuvos skeptiška pozicija dėl Astravo AE nesikeičia, tačiau abejonių kelia Latvijos ir Estijos bendradarbiavimas su Lietuva.

„Šioje vietoje identifikavome problemą, pagal kurią neoficialiai Latvija ar Estija ar jos kartu, ko gero, derinasi galimybes prekiauti su Rytų kaimynais. Mūsų ministerijos, tiek Užsienio reikalų, tiek Energetikos, turi imtis visų reikiamų priemonių, kad būtų vienas frontas, viena pozicija“, – Eltai sakė V. Poderys.

Pasak jo, Lietuvoje vykęs dalinis izoliuoto darbo bandymas vyko sėkmingai, nors jame ir nedalyvavo Latvija ir Estija. Buvo išbandytos jungtys su Lenkija ir Švedija, taip pat Lietuvos generacijos pajėgumai.

„Trijų dienų bandymas Kaliningrade, kaip supratome, taip pat sėkmingai įvyko. Karaliaučiaus sritis pasirengė tinkamai – ir generacijos pajėgumus pasistatė, ir tinklus susitvarkė, tai šioje vietoje rūpestis yra toks, kad ar nėra taip, kad ana pusė (Kaliningradas. – ELTA) greičiau ir konkrečiau rengiasi desinchronizacijai nei mes. Šioje vietoje vienas klausimų apie Baltijos šalių vienybę, ar mes vienodai suprantame ir tempą, ir priemones, ir pasirengimą“, – Eltai teigė V. Poderys.

Anot komisijos pirmininko, jei Kaliningradas greičiau pasiruoštų desinchronizacijai, tuomet derybinė pozicija Baltijos šalims atsijungiant nuo BRELL žiedo jų pusėje būtų stipresnė.

ELTA primena, kad Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Kovo 19 d. Briuselyje pasirašyta sutartis - Europos Komisija iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės Lietuvai, Latvijai ir Estijai šia sutartimi pirmajam projekto etapui skyrė 324 mln. eurų.
Sklandžiam pasirengimui atsijungti nuo BRELL Lietuvoje jau buvo atlikti keli bandymai, kuriais siekiama įvertinti pasirengimą dalyvauti pirminiame Baltijos šalių elektros energetikos sistemų darbo „salos" režimu etape. Vis dėlto birželio 8 d. planuotas visų Baltijos šalių elektros sistemų darbo „salos" režimu bandymas buvo atidėtas Estijos ir Latvijos iniciatyva. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl alternatyvaus bandymų laiko.

Taip pat Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.