„Tikimės, kad jau kitą savaitę bus (...) priėmimas. (...) Sutarus dėl šios sinchronizacijos sąlygų, reikia pradėti konkrečius darbus, t.y., kalbame apie tai, kad povandeninį kabelį tarp Lietuvos ir Lenkijos neužteks tik nutiesti, reikės stiprinti elektros tinklus vakarų Lietuvoje – nuo Darbėnų visa likusi sistemos dalis, tam bus reikalingos operatyvios procedūros, kad kaip įmanoma greičiau tuos projektus įgyvendintume. Tai šis įstatymas palengvina procedūriškai projektų derinimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Jis su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu antradienį aptarė Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa projekto pažangą.

„Pagal dabartinį veiksmą viskas vykta nuosekliai ir sklandžiai“, – sakė V. Pranckietis, kurį ministras informavo ir apie Lietuvoje savaitgalį vykusį dalies elektros sistemos ir generatorių bandymą.

Ž. Vaičiūnas tikino teigiamai vertinąs Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos siūlymą, kad Seimas prižiūrėtų inchronizavimo procesą.

„Vertinu labai pozityviai. Labai akyla politinė kontrolė visais lygmenimis neabejotinai prisidėjo prie tos sėkmės, kurią turime šią dieną“, – tvirtino ministras.

Numatyta, kad sinchronizavimas su žemynine Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių. Be to, bus pastatyti 9 sinchroniniai kompensatoriai – kiekvienoje šalyje po 3.