„Šis bandymas – istorinis įvykis Lietuvos elektros energetikos sistemoje, pirmą kartą Lietuva reguliavo savo sistemos dažnį. Tai buvo ne tik praktinis mūsų technologijų ir gamybos pajėgumų išbandymas, bet ir labai naudinga patirtis operatoriui koordinuojant veiksmus su gamintojais,“ – pranešime teigė „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Bandymo metu į savarankiškas „salas“ buvo išskirta Kauno termofikacijos elektrinė (KTE), dalis „Orlen Lietuvos“ valdomos Mažeikių elektrinės, „Lietuvos energijos gamybos“ (LEG) valdomos Kauno hidroelektrinė (Kauno HE), Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė (HAE) ir Lietuvos elektrinės 9-as blokas. Bandyme dalyvavo ir jungtys „Nord Balt“ ir „LitPol Link“.

Šias zonas atjungus nuo posovietinės BRELL sistemos išbandytos generatorių galimybės kartu su nuolatinės srovės keitikliais valdyti dažnį. Likusi didžioji dalis sistemos tebeveikė BRELL žiede, o atjungtos dalys su ja sėkmingai sinchronizuotos.

LEG teigimu, imitavus avariją, centrinėje šalies dalyje elektros tiekimas atkurtas pasitelkus Kauno HE ir Kruonio HAE.

„Įrodėme, jog įvykus visuotinei avarijai, esame pasiruošę reaguoti ir užtikrinti elektros tiekimą šalies vartotojams. Įvertinę bandymų rezultatus, galėsime kokybiškiau pasiruošti ateityje laukiančiam strateginiam projektui – sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklų sistema“, – LEG pranešime teigė šios bendrovės generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis.

„Litgrid“ nurodo, kad pagrindiniai bandymai buvo atliekami naktį iš šeštadienio sekmadienį. Nepaisant neįprastai išaugusio elektros poreikio bei vakarinėje Lietuvos dalyje siautusio škvalo, vartotojams elektra tiekta sklandžiai, bandymo jie nepajuto.

Laikas bandymui parinktas atsižvelgiant į šį savaitgalį numatytą izoliuoto darbo bandymą Kaliningrado srityje.

Baltijos šalių bandymo izoliuoto darbo režimu data dar nėra žinoma. Pastarąjį testą buvo numatyta atlikti šį birželį. Bet vasario pradžioje Estijos ir Latvijos perdavimo sistemų operatoriai, motyvuodami, jog analogiškas bandymas Kaliningrado srityje įvyks anksčiau, nusprendė testą atidėti neribotam laikui.

Lietuva, Latvija ir Estija – vienintelės ES šalys, kurios energetiškai yra izoliuotos nuo kontinentinės Europos elektros energetikos sistemos ir vis dar priklauso sovietiniais laikais sukurtam BRELL žiedui, kur dažnis centralizuotai reguliuojamas iš Maskvos.

Numatyta, kad sinchronizavimas su žemynine Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių. Be to, bus pastatyti 9 sinchroniniai kompensatoriai – kiekvienoje šalyje po 3.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)