„Tikimės, kad po prezidento rinkimų kaimyninės šalies pozicija pasikeis į didesnio konstruktyvumo pusę“, - sakė V. Makėjus, praneša Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Kaip skelbia Baltarusijos žiniasklaida, dėl neigiamos Lietuvos pozicijos Astravo jėgainės klausimu Baltarusija negali pasirašyti Partnerystės prioritetų susitarimo su ES.

„Norime tam tikrais klausimais judėti Europos Sąjungos link, tačiau to daryti mums neleidžia aplinkybės, susijusios su vienos šalies (Lietuvos. - ELTA) pozicija. Faktiškai viena šalis visą ES laiko įkaite. Negerai, kad dėl vienos šalies visiškai dirbtinės ir išgalvotos pozicijos negalime pasirašyti susitarimo dėl Partnerystės prioritetų“, - kalbėjo V. Makėjus.

Visgi, pasak ministro, Baltarusija ramiai žiūri į susidariusią situaciją ir yra pasiryžusi vystyti dialogą.

„Mūsų sąžinė švari. Dėl atominės elektrinės statybų Baltarusijoje mes esame visiškai skaidrūs, dirbame su TATENA (Tarptautine atominės energetikos agentūra), kvietėme ir kviesime misijas iš šios organizacijos“, - pažymėjo V. Makėjus.

Baltarusijos diplomatijos vadovo teigimu, jo atstovaujama šalis sąžiningai atliko visus reikalingus streso testus ir pagal jų išvadas parengė nacionalinį planą dėl Astravo jėgainės.

„Taigi, mes esame atviri dirbti visais dirbtinais kurpiamais klausimais, kurie jaudina mūsų kaimynus“, - pridūrė V. Makėjus.

ELTA primena, kad gegužės pradžioje Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją dėl neatsakingo Baltarusijos požiūrio į branduolinę saugą ir tarptautinius įsipareigojimus dėl Astravo atominės elektrinės.

Kaip rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, bendrame laiške, adresuotame viceprezidentui Marošui Šefčovičiui, vyriausiajai įgaliotinei užsienio ir saugumo politikai ir viceprezidentei Federicai Mogherini, energetikos, aplinkos ir plėtros komisarams Migueliui A. Canetui, Karmenui Vellai, Johannesui Hahnui, Lietuvos užsienio reikalų ir energetikos ministrai Linas Linkevičius ir Žygimantas Vaičiūnas atkreipė dėmesį į pastarojo meto Baltarusijos žingsnius, kuriais vengiama bendradarbiauti su Europos Sąjunga aplinkosaugos ir branduolinės saugos klausimais. Taip pat pakartotinai primintas atmestinas Baltarusijos požiūris į Astravo AE keliamas aplinkosaugos ir branduolinės saugos problemas ir tarptautinių įsipareigojimų nevykdymas.

Baltarusija kartu su rusų inžinieriais stato AE netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmasis elektrinės energinis blokas, planuojama, pradės veikti šių metų pabaigoje, antrasis - 2020-aisiais.