„Po praėjusių metų kvietimo, kuris buvo liepos mėnesį, mes matome nuoseklų augimą: kiekvieną savaitę po 20 gyventojų įsirengia saulės elektrines. (...). Tai – stabilus augimas nuo 700 vartotojų praėjusių metų vasarą iki 1600 dabar“ , – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė energetikos viceministras.

Jo teigimu, valstybės skiriama parama fiziniams asmenims įsirengti elektrines ant privataus namo stogo ar sodo namelio duos dar didesnę paskatą.

„Subsidijų fondas šiemet siekia 4,5 mln. eurų, bet, esant poreikiui, gali būti ir dar labiau padidintas“, – teigė R. Kėvelaitis.

Jis pridūrė, kad iki 2023 m. iš viso yra numatyta saulės elektrinių įrengimui 17 mln. eurų, todėl, jeigu šiemet bus sulaukta paraiškų daugiau nei už 4,5 mln. eurų, būtų galima išmokėti ir didesnę sumą.

„Čia yra tik pirmasis kvietimas, bet, jei nustatysime, kad poreikis didesnis, galėsim skirti papildomų lėšų“, – sakė energetikos viceministras.

Pasak jo, siekiama paskatinti bent 10 tūkst. namų ūkių įsirengti elektrines ant savo namo ar sodo namelio stogo.

Tuo metu orientacinis saulės elektrinės įrengimo atsiperkamumo laikotarpis priklauso nuo elektrinės dydžio, vartojimo įpročių, tačiau manoma, kad sieks apie 8-9 metus su subsidija.

R. Kėvelaitis taip pat pažymėjo, kad subsidijuojamas yra saulės elektrinės iki 10 kilovatų (kW) įsirengimas, ir tam yra gaunama 3200 eurų parama, kadangi 1 kilovato (kW) instaliacija, pasak jo, siekia 323 eurus.

Paraiškas teikti gyventojai gali nuo gegužės 10 dienos, o jų teikimas, pasak viceministro, šiemet yra paprastesnis.

„Paraiškų teikimas bus nuo gegužės 10 d. ir tęsis vieną mėnesį. Surinkus tas paraiškas, jos visos bus įvertinamos, ir liepos viduryje žmonės jau žinos, ar gavo paramą“, – sakė R. Kėvelaitis.

Jis taip pat pridūrė, kad paramos gavimas nepriklauso nuo paraiškos pateikimo pirmumo, kadangi visos paraiškos bus pradėtos vertinti tik po mėnesio – birželį. Visą informaciją gyventojai gali rasti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) ar Energetikos ministerijos internetinėse svetainėse.

ELTA primena, kad sausio 18 d. Energetikos ministerija patvirtino paramos priemonės „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“ projektų finansavimo sąlygų aprašą, kuriame pateikti reikalavimai ir kriterijai saulės elektrinių įsirengimo paramai gauti.

Apraše numatyta, kad parama galės pasinaudoti individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų arba sodo namų savininkai, įsirengę iki 10 kilovatų (kW) galios saulės elektrines, kuriomis gaminama elektros energija bus naudojama namų ūkio poreikiams.

Konkrečią sumą galima pasiskaičiuoti padauginant planuojamos įsirengti saulės elektrinės galią kilovatais (kW) iš fiksuoto įkainio – 323 eurų už 1 kW galios. Tad, pavyzdžiui, įsirengus 5 kW saulės elektrinę, bus galima gauti 1615 eurų kompensaciją, o pastačius 10 kW saulės jėgainę – 3230 eurų.

Energetikos ministerija atkreipė dėmesį, kad, norint gauti paramą, saulės elektrinės įsigijimo dokumentai turės būti išrašyti ne anksčiau nei 2019 m. sausio 1 d. Tačiau parama nebus teikiama tokiu atveju, jei įrangos diegimas bus užbaigtas ir tai patvirtinantys dokumentai įforminti iki paraiškos pateikimo dienos. Tai reiškia, kad paramos negalės gauti tie saulės elektrinių savininkai, kuriems iki paraiškos pateikimo dienos bus išduoti šie dokumentai: iki 5 kW galios saulės elektrinėms – atestuoto rangovo deklaracija apie elektrinės atitikimą teisės aktų techniniams reikalavimams; didesnės nei 5 kW, tačiau ne didesnės nei 10 kW galios elektrinėms – Valstybinės energetikos inspekcijos pažyma apie energetikos įrenginių techninės būklės patikrinimą.

Kvietimus fiziniams asmenims teikti paraiškas skelbs Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).