Importo sustabdymas atkerta pagrindinį Lenkijos „PKN Orlen“ ir „Grupa Lotos“ priklausančių naftos perdirbimo gamyklų žaliavinės naftos šaltinį. Pagrindinio naftos šaltinio neteko ir Vokietijoje esančios „Total“, „Shell“, „Eni“ ir „Rosneft“ priklausančios perdirbimo gamyklos. Bendrovės jau pradėjo ieškoti alternatyvių naftos šaltinių, tačiau jų neužtenka patenkinti paklausą.

Pasak šaltinių, rusiškos naftos pirkėjai jau pateikė Rusijos naftos bendrovėms paraiškas, kurios vėliau gali virsti į ieškinius ir bylinėjimąsi dėl kompensacijų.

„Niekas nenori stabdyti naftos perdirbimo gamyklų Vokietijoje. Dabar jos veiks ne visa galia, dalis naftos gali būti importuojama jūra. Sustabdyti perdirbimo gamyklą yra brangu, bet jos taisymas kainuotų dar daugiau“, – „Reuters“ sakė vienos Vakarų naftos bendrovės atstovas.

Lenkijos vamzdynų operatorė „Pern“ rusiškos naftos, tiekiamos „Draugyste“ per Baltarusiją, atsisakė vėlų trečiadienio vakarą. Iš viso sustabdytas 700 tūkst. barelių naftos per dieną importas, teigia „Reuters“ kalbinti šaltiniai.

Kiti šaltiniai iš Vokietijos naftos perdirbimo bendrovių tikino, kad importas per šiaurinę naftotiekio atšaką yra sustabdytas. Čekijos bendrovės taip pat pranešė apie sustabdytą importą pietine „Draugystės“ atšaka.

Didžiausia Lenkijos naftos bendrovė „PKN Orlen“ paskelbė, kad iki naftos tiekimo naftotiekiu atnaujinimo perdirbimo gamyklos bus aprūpinamos nafta per Gdansko uostą. Be Rusijos, „PKN Orlen“ nafta apsirūpina iš Saudo Arabijos, Norvegijos, Angolos ir Nigerijos.

Praėjusios savaitės pabaigoje paskelbta, kad naftotiekiu „Draugystė“ tiekiama rusiška nafta yra užteršta organiniais chloridais. Naftoje užfiksuojamų organinių chloridų dalelių skaičius siekė 150-330 dalelių milijonui. Maksimali leistina organinių chloridų norma siekia 10 dalelių milijonui.

Antradienį Minskas laikinai sustabdė degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją dėl esą į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas tiekiamos nekokybiškos naftos iš Rusijos.

„Šiuo metu (sandorių įsipareigojimai) yra pristabdyti iki tol, kol bus išspręstas rusiškos naftos klausimas. Sustabdytas šviesiųjų naftos produktų – benzinų ir dyzelino – tiekimas į Ukrainą, Lenkiją ir Baltijos šalis“, – sakė „Belarusskaja neftenaja kampanija“ (BNK) generalinio direktoriaus pavaduotojas Sergejus Gribas.

Pasak jo, eksporto apimtys yra mažinamos, nes „būtina visiškai aprūpinti vidaus rinką“. S. Gribo teigimu, vadinamųjų tamsiųjų naftos produktų eksporto Baltarusija nenutrauks.

Ketvirtadienį Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas pažadėjo, kad kokybiška nafta „Draugystės“ naftotiekiu bus tiekiama jau kitą savaitę.