„Įsigijimai, iš kokio šaltinio jie bebūtų, mes juos vertiname kaip konkurencijos „Gazpromui“ didinimą ir kainų spaudimą. Kitas akcentas – reikalingi teisės aktai, kuriais būtų aiškiai apribojama, jeigu būtų tokie ribojimai, iš kur bendrovės gali arba negali įsigyti gamtines dujas ar bet kokį kitą kurą“, – BNS sakė „Lietuvos energijos“ tarptautinės plėtros direktorius Mantas Mikalajūnas.

„Kur prasideda politiniai vertinimai, stengiamės nuo jų atsiriboti ir turėti labai aiškius nurodymus, kaip bendrovė turi elgtis. Nes ji turi elgtis visų pirma ekonomiškai naudingiausiu būdu, bet jeigu būtų kitoks matymas, tas turi labai aiškiai būti išreikšta“, – pridūrė jis.

Anot jo, rinkoje turi būti labai aiškios taisyklės visiems žaidėjams – tiek valstybės kapitalo, tiek privačioms bendrovėms, kitaip būtų labai iškraipoma konkurencija. M. Mikalajūnas pabrėžė, kad dujas importuojanti ir jomis prekiaujanti bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) dirba aštrėjančioje konkurencinėje aplinkoje, tiek parduodama dujas vamzdynuose, tiek SGD, gabenamas antžeminiu transportu.

„Konkuruodami su kitomis ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių bei Lenkijos kompanijomis, jeigu ir pasitrauktume iš šios kovos, kitos bendrovės toliau galėtų pirkti dujas ir pardavinėti jas tiek galutiniam vartotojui, tiek per dujų biržą“, – sakė „Lietuvos energijos“ atstovas.

„Lietuvos energija“, anot jo, mažos apimties SGD rinkoje konkuruoja su tiekėjais, perkančiais dujas Kaliningrado, Lenkijos uostuose, o didelės apimties SGD rinkoje – su Jonavos azotinių trąšų gamintoja „Achema“, balandį taip pat įsigijusia du nedidelius krovinius SGD iš „Novatek“, perkančia SGD iš kitų tiekėjų bei importuojančia „Gazprom“ dujas.

„Pavyzdžiui, tas krovinys, kurį mums pristatė „Trafigura“ („Novatek“ dujas pardavusi tarpininkė – BNS) ir kuris buvo skirtas užpildyti Klaipėdos antžeminę SGD stotelę, vėliau antžeminiu transportu buvo parduotas šešioms bendrovėms, ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje“, – aiškino M. Mikalajūnas.

Jo teigimu, LET perka dujas iš įvairių tiekėjų – iš Norvegijos „Equinor“ ir Rusijos „Gazprom“, taip pat trumpalaikių SGD sandorių rinkoje.

„Mes perkame dujas iš „Gazprom“ pagal metinę sutartį, tačiau ji leidžia jas naudoti vienu ar kitu periodu ir matydami geresnes sąlygas iš kitų tiekėjų, mes tuo bandom pasinaudoti. Ir turbūt pagrindinė žinutė, kurią noriu pasakyti, kad net ir iš tokių šaltinių kaip Vysockas atkeliavusios dujos, mūsų nuomone, sudaro konkurenciją pačiam „Gazprom“ ir tokių SGD pirkimų tikslas yra būtent konkurencijos didinimas toms pačioms vamzdynais tiekiamoms dujoms“, – kalbėjo M. Mikalajūnas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas suabejojo valstybės įmonės pasirinkimu ir žadėjo situaciją aiškinti komitete.

„Žinoma, „Achema“ dujas gali pirkti kur nori, tačiau man kyla klausimas, ar valstybinė bendrovė tikrai turėtų pirkti SGD iš V. Putino artimiausio rato žmogaus (...) Turime apsvarstyti, ar taip nepadedame Rusijos oligarchams apeiti sankcijas, ar pirkdami dujas nefinansuojame SGD terminalų statybos Rusijoje. Visa tai vertinu neigiamai ir bandysiu aiškintis, kas už to stovi“, – portalui 15min.lt sakė L. Kasčiūnas.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas 15min.lt teigė manantis, kad teisėsaugos institucijos turėtų įvertinti, ar toks sandoris atitinka Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus, NATO standartus.

„Aš nenorėčiau leistis į politinius svarstymus, tačiau terminalo pagrindinė funkcija yra užtikrinti konkurenciją ir eliminuoti vieno žaidėjo dominavimą. Tas yra padaryta ir mes turime labai konkurencingą rinką, turime prieigą prie globalios SGD rinkos ir naudojamės šitos rinkos galimybėmis. Įsigydami neribojame dujų kilmės ir šaltinio. Bet koks ribojimas šitoje globalioje rinkoje išaugina dujų kainą, nes rinka reaguoja į sumažintą konkurenciją ir galimų lokacijų, iš kurių pristatomos dujos, skaičių. O mes norim užtikrinti konkurencingiausias sąlygas Lietuvos vartotojui“, – BNS sakė M. Mikalajūnas.

Jis patvirtino, kad nurodžius, tarkime, „Trafigurai“ neparduoti „Novatek“ dujų, jos neabejotinai pabrangtų.

„Pirkdami dujas iš bet kokio kito pasaulinio žadėjo, mes neturime garantijos dėl jų kilmės – dujos gali atkeliauti tiek iš JAV, tiek iš Rusijos, pavyzdžiui, „Novatek“ SGD gamyklos Jamalo pusiasalyje“, – tikino vienas „Lietuvos energijos“ vadovų.

Šią vasarą, tikėtina, liepą LET atsigabens vieną SGD krovinį, įsigytą iš antros pagal dydį SGD tiekėjos pasaulyje „Total“, kuri yra „Novatek“ SGD gamyklos Arkties pakrantėje dalininkė.

M. Mikalajūnas neatmetė, kad įmonė svarstytų ir tiesioginės sutarties su „Novatek“ pasirašymo galimybę, jei būtų pasiūlytos geros sąlygos.

„Svarstytume. Bet svarstydami arba priimdami bet kokius sprendimus žiūrėtume, kokias procedūras numato teisės aktai ir jeigu tokiam pirkimui reikėtų strateginių įmonių komisijos pritarimo, tai pasitikrintume ten“, – aiškino jis.

Pagrindiniu SGD terminalu Klaipėdoje kol kas naudojasi tik LET ir „Achema“, tačiau juo domisi ir Latvijos bei Estijos didžiąsias energetikos bendroves, ir kitos prekybos įmonės.

Balandį iš naujo „Novatek“ kartu su „Gazprombank“ pastatyto SGD terminalo LET atsigabeno vieną, o „Achema“ – du nedidelius krovinius (po 6,5 tūkst. kubų) su „Novatek“ dujomis. Visi laivai atplaukė iš Vysocko uosto Baltijos jūroje.

BNS žiniomis, iki birželio į Klaipėdą atplauks daugiau „Achemos“ užsakytų „Novatek“ krovinių su SGD.

JAV nuo 2014-ųjų taiko sankcijas tiek „Novatek“, tiek „Gazprombank“, jos taikomos ir antram didžiausiam „Novatek“ akcininkui Genadijui Tymčenkai (20,3 mlrd. dolerių, 49-tas), turinčiam artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.