„Jungtinių Valstijų kišimasis į „Nord Stream 2“ projekto formavimo procesą yra tiesiog begėdiškas. Vien ko verti dažni JAV ambasadoriaus Berlyne pasisakymai, esą Vokietijos vyriausybė turi pakeisti savo poziciją ir taip prieštarauti savo pačių interesams“, – susitikime su Rusijos pramonininkais kalbėjo S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovas taip pat pažėrė kritikos Europos Komisijai (EK), kuri, S. Lavrovo teigimu, sulaukusi teisininkų vertinimo, kad „Nord Stream 2“ neprieštarauja ES įstatymams, padarė viską, jog pakeistų Dujų direktyvą, taip keisdama „Nord Stream 2“ reguliavimą atgaline data.

„Investicijų apsaugos principas buvo visiškai ignoruojamas, nors iki šiol tai buvo nepakeičiama taisyklė civilizuotiems ekonominiams projektams“, – sakė S. Lavrovas.

Ketvirtadienį vizito Niujorke metu Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis sukritikavo Vokietijos ir Rusijos plėtojamą dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą ir pareiškė, kad rusiškų dujų pirkimas yra tolygu ginkluotės įsigijimui iš Vladimiro Putino.

„Vokietija nori per „Nord Stream 2“ pirkti rusiškas dujas, o mokėti už rusiškas dujas yra tas pats, kaip mokėti už prezidento Putino ginklus“, – sakė M. Morawieckis.

Anksčiau JAV Atstovų rūmai palaikė rezoliuciją, kuria reiškiamas prieštaravimas „Nord Stream 2“, o ES institucijos patvirtino Dujų direktyvos pataisas, kurios turėtų apsunkinti dujotiekio projekto realizaciją, tačiau „Nord Stream 2“ įgyvendinimo vis tik nesustabdys.

Pagal Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo principus parengtos pataisos draudžia tiekėjui valdyti perdavimo tinklus – kitaip, negu Rusija iki šiol tikėjosi dėl „Nord Stream 2“.

Vis dėlto Kremliaus kontroliuojamai „Gazprom“ teks su dujotiekiu tiesiogiai nesusijusioms bendrovėms perleisti tik nedidelę šio vamzdyno dalį – paskutinius 50 kilometrų Vokietijos teritoriniuose vandenyse.

Antra vertus, problemų dėl Europos Sąjungos dujų direktyvos pataisų Rusijos monopolininkė išvengtų tik tuo atveju, jeigu Vokietijos valdžia siektų direktyvos išimčių su Europos Komisijos (EK) palaiminimu.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ valdo „Nord Stream 2“ 50 proc. akcijų. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto ir valdys taip pat pusę dujotiekį administruojančios bendrovės akcijų.