Iš jos perkamos suskystintos gamtinės dujos (SGD), jos importuojamos per Klaipėdos SGD terminalą.

Neoficialiomis BNS žiniomis, balandį „Achema“ atsigabeno du nedidelius krovinius (po 6,5 tūkst. kubų) su „Novatek“ dujomis. Abu laivai atplaukė iš naujai pastatyto Rusijos Vysocko uosto, esančio Baltijos jūroje. Pati „Achema“ nekomentuoja, iš ko perka dujas.

„Klaipėdos naftos“ atstovė Orinta Barkauskaitė BNS patvirtino, kad į Klaipėdą iš Vysocko balandį atplaukė 3 laivai, tačiau daugiau informacijos ji teigė negalinti atskleisti.

Vienas iš trijų į Klaipėdą atplaukusių „Novatek“ krovinių buvo skirtas „Lietuvos energijos“ grupės įmonei „Lietuvos energijos tiekimas“. Grupės atstovas Artūras Ketlerius BNS sakė, kad įmonė dujas pirko iš tarptautinės žaliavų prekybos ir logistikos tarpininkės „Trafigura“.

BNS žiniomis, iki birželio į Klaipėdą atplauks daugiau „Achemos“ užsakytų „Novatek“ krovinių su SGD. „Klaipėdos nafta“ šiemet turėtų priimti apie dešimt mažų SGD laivų, tačiau neskelbiama, ar visi jie bus skirti „Achemai“.

„Achema“ balandžio-gegužės mėnesiais yra užsisakiusi 2,28 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) išdujinimo pajėgumų (daugiau nei du didelius laivus).

„Novatek“ kartu su Rusijos valstybiniu banku „Gazprombank“ valdo Vysocko mažos apimties SGD terminalą ir 660 tūkst. tonų metinių pajėgumų dujų skystinimo gamyklą. Nuo kovo 31 dienos iki balandžio 16-osios iš jo išplaukė 7 laivai su 67,8 tūkst. kubų SGD, iš jų 3 atplaukė į Klaipėdą, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

JAV nuo 2014-ųjų taiko sankcijas tiek „Novatek“, tiek „Gazprombank“, tačiau pagrindiniam „Novatek“ akcininkui ir vadovui milijardieriui Leonidui Michelsonui („Forbes“ duomenimis, jo turtas vertinamas 24,3 mlrd. JAV dolerių, jis yra 32-ras turtingiausias žmogus pasaulyje) sankcijos netaikomos. Tačiau jos taikomos antram didžiausiam „Novatek“ akcininkui Genadijui Tymčenkai (20,3 mlrd. dolerių, 49-tas), turinčiam artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Novatek“ pagal gavybos apimtis Rusijoje nusileidžia tik monopolininkui „Gazprom“. Pernai ji išgavo 68,8 mlrd. kubinių metrų dujų – 8,5 proc. daugiau nei 2017 metais.

„Novatek“ su Rusijos vyriausybės pagalba įgyvendina dar du SGD gamyklų šalies šiaurėje projektus. Vienas jų Jamalo pusiasalyje pradėjo veikti 2017-ųjų pabaigoje, dar viena SGD gamykla planuojama greta esančiame Gydano pusiasalyje.

Kontrolinį Jamalo gamyklos projekto akcijų paketą (50,1 proc.) valdanti „Novatek“ jį įgyvendina kartu su Prancūzijos „Total“ (20 proc. akcijų), Kinijos CNPC (20 proc.) ir šios šalies investicijų fondu „Silk Road“ (9,9 proc.).

Gydano gamyklos kontrolė taip pat bus „Novatek“ rankose. Jame taip pat dalyvaus „Total“, o kiti projekto dalininkai kol kas nėra aiškūs.