„Po planuotos ilgalaikės patikros kovo pabaigoje atnaujinęs veiklą Klaipėdos terminalas dirba dideliu pajėgumu. Visi terminalo naudotojai padidino užsakomų pajėgumų kiekius. Vien balandžio–gegužės mėnesiais iš viso numatyta priimti aštuonis SGD krovinius, pristatomus įprastais bei mažos apimties dujovežiais“, – pranešime sakė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

Bendrovės teigimu, iki šiol mažos apimties SGD krova buvo orientuota į eksportą: dujovežiai dujas iš Klaipėdos išplukdydavo į Švedijos, Suomijos ir Norvegijos terminalus. Šį kartą jos bus kraunamos iš mažo dujovežio į laivą-saugyklą „Independence“.

Balandį terminalas priims vieną didelės apimties bei tris mažus dujovežius, kurie atgabens 158 tūkst. kub. metrų SGD. Gegužės-birželio mėnesiais laukiama dar keturių dujovežių, kurie atplukdys po 10 tūkst. kubų SGD, ir dviejų didžiųjų dujovežių, atgabenančių po 138 tūkst. kubų dujų. Mažieji dujovežiai priimami į tarpus tarp didžiųjų krovinių.

Klaipėdos nafta“ nurodo, kad rinkos dalyvių susidomėjimą terminalu skatina palankios gamtinių dujų kainos pasaulio rinkose. Jos lemia, kad beveik visi Vakarų Europos SGD terminalai šiemet dirba intensyviau nei pernai.

„Coral Anthelia“ turėtų atplaukti į Klaipėdą artimiausiomis dienomis – sekmadienį ar pirmadienį. Nepranešama, kas yra SGD pirkėjai.

„Klaipėdos naftos“ viešai skelbiamame SGD terminalo pajėgumų grafike nurodoma, kad Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ balandžio-gegužės mėnesiais yra užsisakiusi 2,28 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) išdujinimo pajėgumų (kovą skelbta 1,87 mlrd. kWh – tai būtų du dideli laivai).

Ankstesniame dujovežių grafike buvo numatyta, kad balandį-gegužę į Klaipėdą atplauks 3 laivai su kroviniais po 138 tūkst. kub. metrų. Atnaujintame grafike matyti, kad šį pavasarį atplauks dar 5 nedideli kroviniai, jų bendras kiekis turėtų siekti 40 tūkst. kubų.

Pernai, jau prasidėjus šiems dujiniams metams, į terminalą atplaukęs dujovežis atgabeno „Achemai“ apie 139 tūkst. kubų SGD (apie 1 mlrd. kWh). „Klaipėdos nafta“ tuomet patvirtino BNS, kad tai buvo metiniame plane nenumatytas ir papildomai užsakytas krovinys.

„Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) per šiuos dujinius metus iš viso turėtų atsigabenti apie 4,32 mlrd. kWh SGD.

Nuo vasario 23 dienos iki kovo pabaigos terminale buvo vykdomi iš anksto suplanuoti laivo techninės patikros ir priežiūros darbai. Tokios apimties „Independence“ techninės priežiūros darbai buvo atlikti pirmą kartą, užtikrinant, kad laivo apžiūra vyktų Klaipėdoje ir taip sutrumpinant jos laiką. Techninės apžiūros metu nenustatyta jokių rimtų defektų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)