Balandžio 1-2 d. Bukarešte (Rumunija) vykusioje neformalioje ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje ir Rytų partnerystės ministrų susitikime Lietuvai atstovavo energetikos viceministras Egidijus Purlys.

Energetikos tarybos metu, pasak Energetikos ministerijos pranešimo, kalbėta apie energetikos sistemų ateitį ES Energetikos Sąjungoje, kurios tikslas užtikrinti ES valstybių narių perėjimą prie švarios, tvarios ir patikimos energetikos. Diskusijose, kaip pasiekti ES išsikeltus energetinius tikslus 2030 m., daug dėmesio skirta energetikos infrastruktūrai ir jos finansavimo instrumentams.

Energetikos tarybos ir Rytų partnerystės ministrų susitikimo metu buvo diskutuojama ir energetinio efektyvumo klausimais. ES kovojant su klimato kaita ir pereinant prie švarios energijos, taupus ir efektyvus energijos vartojimas yra viena prioritetinių krypčių. Lietuva yra pasiruošusi pasidalinti energijos vartojimo efektyvumo priemonių įgyvendinimo patirtimi su Rytų partnerystės šalimis.

Energetikos viceministras pažymėjo, kad ateityje ypatingas dėmesys turėtų būti skirtas energetikos decentralizacijai, nes tiek decentralizacija, tiek skaitmenizavimas lems didelius pokyčius ES energetikos sistemose, o tam, kad perėjimas būtų sklandus, jau dabar būtina galvoti apie naujus ES finansinius instrumentus.

Energetikos tarybos ir Rytų partnerystės ministrų susitikimo metu taip pat buvo aptartas ES valstybių narių ir Rytų partnerystės šalių bendradarbiavimo potencialas, įgyvendinant dujų ir elektros energetikos infrastruktūros projektus.

E. Purlys pažymėjo, kad Lietuva remia į tikslus orientuotą ES Rytų partnerystės politiką. Esminę pažangą užsitikrinant energetinį saugumą padariusi Lietuva palaiko partnerių Rytuose siekį diversifikuoti energijos šaltinius ir kovoti su klimato kaita, siekia aktyviai bendradarbiauti ir dalintis gerąja patirtimi, ypač suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) ir atsinaujinančios energetikos srityse.

Viceministras taip pat pasirašė Rumunijos pirmininkavimo metu pasiūlytą deklaraciją dėl tvarios ir išmanios dujų infrastruktūros Europai. Deklaraciją pasirašiusios šalys išreiškė siekį išnaudoti gamtinių dujų infrastruktūros potencialą į jį integruojant iš atsinaujinančių šaltinių pagamintas dujas. Šia iniciatyva siekiama stiprinti tiekimo saugumą bei prisidėti prie klimato kaitos tikslų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją