Vicekanclerio teigimu, Baltarusijai pateiktas pasiūlymas Astravo elektrinę perdaryti į dujinę jėgainę, yra vienintelis būdas, kurį Vyriausybė mato siekdama išspręsti situaciją dėl Lietuvos pašonėje statomos atominės jėgainės.

„Šiuo metu tai yra turbūt vienintelis įmanomas pasiūlymas, siekiant įkalbėti Baltarusiją pakeisti savo nuostatą. Jau visi instrumentai, kurie buvo panaudoti tarptautiniai, įvairios konvencijos, mūsų streso testai jau yra išnaudoti“, - komentavo D. Matulionis.

Jo teigimu, šis pasiūlymas turėtų dar kartą atkreipti Lietuvos ir tarptautinės bendruomenės dėmesį.

„Mes darkart šiuo pasiūlymu atkreipiame Lietuvos ir tarptautinės bendruomenės dėmesį, kad egzistuoja problema. Jau šimtus kartų yra tas padaryta, bet kitu rakursu. Naujoviškai siūlydami konkretų sprendimą, kuris yra praktiškai įgyvendinamas“, - teigė D. Matulionis.

Visgi pasiūlymas iki šiol nesulaukė reakcijos iš Baltarusijos.

„Kol kas mes oficialios informacijos ir atsakymo šiuo klausimu neturime, bet informacijos ir atsakymo nebuvimas irgi yra atsakymas“, - sakė pirmasis vicekancleris.

Trečiadienį nepasibaigus uždaram Seimo užsienio reikalų komiteto posėdžiui, kuriame keltas santykių su Baltarusija klausimas, pasigedę Premjero Sauliaus Skvernelio, iš jo pasišalino konservatorių atstovai. Opozicijoje esantys politikai neslėpė nepasitenkinimo, kad į posėdį neatėjo Vyriausybės vadovas.

ELTA primena, kad Baltarusija kartu su rusų inžinieriais stato AE netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmasis elektrinės energinis blokas, planuojama, pradės veikti šių metų pabaigoje, antrasis - 2020-aisiais.

Premjeras kovo pradžioje laišku kreipėsi į Baltarusijos ministrą pirmininką Sergejų Rumasą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo AE plėtoti modernią dujinę elektrinę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)