„Šiemet jokių konkrečių veiksmų dėl Vilniaus TE-3 blokų veiklos tęstinumo nėra numatyta – elektrinės blokai ir toliau bus konservuojami, tačiau šiuo metu yra atliekamas vertinimas dėl galimybių ir sąlygų atgaivinti TE-3 salos režimo bandymams ar kitoms perdavimo sistemos operatoriaus („Litgrid“ – BNS) reikmėms“, – BNS komentavo „Lietuvos energija“.

Pasak grupės, Vilniaus TE-3 neveikia jau kelerius metus, abu jos blokai yra užkonservuoti, nes nėra galimybių gaminti šilumą ir elektrą konkurencingomis rinkoje kainomis.

„Lietuvos energija“ 2017 metų spalį už beveik 10 mln. eurų iš Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) perėmė nebeveikiančią elektrinę, kuri iki 2016 metų buvo didžiausia šilumos gamintoja sostinėje. 2018 metų balandį elektrinė perduota „Lietuvos energijos“ bendrovei „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG).

Vyriausybei 2015 metais panaikinus viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kvotas termofikacinių elektrinių gaminamai elektrai (tai yra, atsisakius jų rėmimo vartotojų lėšomis), Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“ nuo 2016 metų sausio nustojo eksploatuoti TE-3, argumentuodama, kad elektrinės veikla būtų nuostolinga. Apie galutinį jėgainės sustabdymą paskelbta 2015 metų gruodžio 31 dieną.

Baltijos šalys anksčiau planavo, kad bandymas izoliuoto darbo režimu įvyks šių metų birželį. Bet vasario pradžioje Estijos ir Latvijos perdavimo sistemų operatoriai, motyvuodami, jog analogiškas bandymas Kaliningrado srityje įvyks anksčiau, nusprendė Baltijos sistemų testą atidėti neribotam laikui. „Litgrid“ pareiškė, kad bus ieškoma naujos bandymo datos.

Lietuvos ir Latvijos premjerai penktadienį Vilniuje teigė, kad laikas, kada vyks bandymas, priklauso nuo trijų šalių operatorių susitarimo.

Baltijos šalių energetikos sistemų sinchronizavimą su žemynine Europa ir desinchronizavimą nuo posovietinės BRELL sistemos numatoma įgyvendinti iki 2025 metų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)