S. Skvernelis patikino, kad Lietuvos pozicija dėl Astravo atominės elektrinės nesikeičia - Astravo AE neturi pradėti funkcionuoti, Lietuva nepirks elektros energijos iš nesaugių elektrinių. Todėl Lietuva pateikė pasiūlymą Baltarusijai dėl Astravo AE konversijos į dujų elektrinę.

Vėliau A. K. Karinis susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite. Prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas Eltai teigė, kad ypač svarbu su Latvijos premjeru suderinti pozicijas dėl projektų, svarbių energetiniam saugumui įtvirtinti, pirmiausia Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizacijos su žemyninės Europos tinklais, taip pat dėl Astravo AE.

ELTA primena, kad Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Lietuvoje jau buvo atlikti bandymai, kuriais siekiama įvertinti pasirengimą dalyvauti pirminiame Baltijos šalių elektros energetikos sistemų darbo „salos“ režimu etape.

Birželio 8 d. planuotas visų Baltijos šalių elektros sistemų darbo „salos“ režimu bandymas buvo atidėtas Estijos ir Latvijos iniciatyva. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl alternatyvaus bandymų laiko.

Taip pat Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Prieš kurį laiką Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

Ketvirtadienį Vyriausybė pranešė, kad premjeras laišku kreipėsi į Baltarusijos ministrą pirmininką Sergejų Rumasą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo atominės elektrinės (AE) plėtoti modernią dujinę elektrinę. Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau apie tokį siūlymą sakė, kad Lietuvos tikslas yra uždaryta Astravo AE, o mėginimas prekiauti žmonių saugumu, kaip įvardijo prezidentė, yra nepateisinamas. Energetikos eksperto Arvydo Sekmoko teigimu, Baltarusijai pateiktas pasiūlymas gali būti siejamas su artėjančiais prezidento rinkimais. Pasak jo, prezidento rinkimams neabejotinai bus iškeltas iššūkis „Pirkim pigią elektrą ir visiems bus pigiau“. Būtent šią mintį, jo nuomone, ir norėjo pabrėžti prezidentė, apie S. Skvernelio pateiktą planą Baltarusijai sakydama, kad negalima prekiauti žmonių saugumu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)