LEG anksčiau yra teigusi, kad šiemet norima išanalizuoti 5-ojo hidroagregato įrengimo galimybes – ar jis būtų naudingas. LEG Finansų ir administravimo direktorius Mindaugas Kvekšas komentavo BNS, kad tai būtina, priimant konkrečius ir įpareigojančius sprendimus dėl Kruonio HAE plėtros.

LEG teigimu, nors tikslesnės įrenginio technologinės savybės paaiškės atlikus studijas, planuojama, kad 5-asis hidroagregatas būtų gerokai lankstesnis ir efektyvesnis nei šiuo metu veikiantieji.

Investicijos į naują agregatą galėtų siekti apie 115 mln. eurų, bet realus jų dydis paaiškės po išsamesnio vertinimo.

Pernai liepą LEG baigė remontuoti vieną iš keturių HAE agregatų, jis saugiai galės veikti dar apie 15 metų. Tokio masto remontas atliktas pirmą kartą per elektrinės istoriją.

Šiuo metu Kruonio HAE yra įrengti 4 hidroagregatai, bendra maksimali jų galia – 900 megavatų (MW).

Šiemet du Kruonio HAE agregatai perdavimo sistemos operatoriui „Litgrid“ teiks sisteminę paslaugą – antrinį rezervą. Kiti du veiks komerciškai, jų pagaminta elektra bus prekiaujama biržoje.

Kruonio HAE – vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse – balansuoja elektros gamybą ir suvartojimą, užtikrina avarinį Lietuvos energetikos sistemos rezervą, gali per kelias minutes pasileisti po sisteminės avarijos (angl. blackout ).

„Lietuvos energijos gamybą“ valdo valstybinė energetikos įmonių grupė „Lietuvos energija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)