Ukrainos bendrovė „Naftogaz“ yra pasiryžusi pateikti EK skundą dėl Rusijos koncerno „Gazprom“ veiksmų, kurie, „Naftogaz“ teigimu, pažeidžia ES konkurencijos taisykles. Tai Briuselyje paskelbė J. Vitrenka apskritojo stalo susitikime, kurį organizavo analitinis Europos politikos centras (EPC).

Direktorius patikino, kad skundą planuojama pateikti balandžio pabaigoje. Pasak J. Vitrenkos, tai nebus skundas prieš „Gazprom“, siekiant išsireikalauti kompensacijos, o prašymas Europos Komisijai užtikrinti sąžiningą konkurenciją Europos Sąjungoje.

„Sakome, kad Europos Komisija turi kelti tam tikrus reikalavimus „Gazprom“, kad piktnaudžiavimas liautųsi. Europos Komisija, žinoma, gali skirti baudą „Gazprom“, tačiau tai jau bus jos sprendimas“, - teigė J. Vitrenka.

„Naftogaz“ atstovo teigimu, „Gazprom“ veiksmai kenkia ne tik konkurencijai Bendrijoje, bet ir pačiai bendrovei „Naftogaz“, paaiškindamas: „Mes perkame dujas iš ES, ir tos dujos yra brangesnės dėl antikonkurencinių „Gazprom“ veiksmų. Jei „Gazprom“ leistų vykdyti dujų tranzitą iš Vidurio Azijos, dujų kaina ES sumažėtų“.

J. Vitrenka atsisakė atskleisti daugiau būsimo skundo detalių.

Šie „Naftogaz“ ir „Gazprom“ nesutarimai nėra pirmieji - bendrovės jau bylinėjasi Stokholmo arbitražo teisme. Pernai vasarį arbitražo teismas nurodė Rusijos dujų koncernui sumokėti „Naftogaz“ 2,56 mlrd. dolerių. Šių metų sausį „Naftogaz“ Stokholmo arbitražui pateikė dar vieną ieškinį prieš „Gazprom“. Šį kartą Ukrainos bendrovė siekia prisiteisti 12 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)