„Lietuvos vertinimu, labai svarbu, kad po ilgų diskusijų valstybės narės artėja prie galutinio susitarimo, kad ES dujų jungčių su trečiosiomis šalimis veikimui būtų taikoma ES teisė dėl veiklų atskyrimo, tarifų nustatymo, trečiosios šalies prieigos ir skaidrumo.

Direktyvos pakeitimais būtų užtikrinamas ES energetikos politikos ir Energetikos sąjungos tikslų įgyvendinimas. Tačiau pasiekus galutinį sutarimą, kas buvo akcentuota ir Seimo priimtame sprendime, Europos Komisijai (EK) tenka ypatingas vaidmuo ir didelė atsakomybė užtikrinti, kad būtų nuosekliai įgyvendinti direktyvoje sutarti principai“, - Ž. Vaičiūno komentarą Eltai perdavė ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Dujų direktyvos klausimas bus aptartas ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje Briuselyje, kurio posėdyje dalyvaus ir Ž. Vaičiūnas.

ES ministrai taip pat diskutuos dėl EK komunikato „Švari mūsų visų planeta. Strateginė neutralizuoto poveikio klimatui Europos ekonomikos ateities vizija“ ir sieks bendro požiūrio dėl padangų ženklinimo reglamento. Lietuva laikosi pozicijos, kad opios klimato kaitos problemos verčia ES kelti dar ambicingesnius tikslus atsinaujinančioje energetikoje.

Kaip anksčiau skelbė EK, ES Dujų direktyvos pataisos bus galutinai patvirtintos artimiausiais mėnesiais. Po šių preliminarių politinių susitarimų direktyvos tekstas bus oficialiai patvirtintas EP ir ES Tarybos. Taip pat pažymima, kad per 9 mėnesius visos Bendrijos šalys turės užtikrinti, jog nacionaliniai valstybių įstatymai atitiktų naująją Dujų direktyvą.

Tikimasi, kad atnaujinta Dujų direktyva padės geriau reguliuoti dujotiekį „Nord Stream 2“ tarp Rusijos ir Vokietijos, einantį po Baltijos jūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją