Pasak LŠTA, dėl šiltesnių orų šį vasarį daugiabučiuose buvo suvartota apie 30 proc. mažiau šilumos nei 2018-ųjų vasario mėnesį. Šį vasarį vidutinė lauko oro temperatūra Lietuvoje siekė apie 1 laipsnį šilumos, prieš metus buvo apie 6,2 laipsnio šalčio.

Vis dėlto, kaip skelbia LŠTA, dėl pabrangusio kuro 5 proc. padidėjo šilumos kainos, todėl galutiniai mokėjimai už šilumą bus 25 proc. mažesni.

Pirminiais LŠTA duomenimis, 60 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui tipiniuose senos statybos neapšiltintuose daugiabučiuose, kuriuose gyvena dauguma gyventojų, šių metų vasario mėnesį vidutiniškai išleis 61 eurą. Prieš metus vidutinės sąskaitos už tokio pačio ploto buto šildymą sudarė apie 85 eurus.

Šį vasarį vidutinė šilumos kaina Lietuvoje buvo 6 euro ct/kWh su PVM, prieš metus -5,7 euro ct/kWh su PVM. Šilumos kainų padidėjimą lėmė gamtinių dujų ir biokuro įsigijimo kaštų didėjimas „Baltpool“ biržoje.

LŠTA duomenimis, Lietuvoje yra apie 700 tūkst. butų, aprūpinamų centralizuotai tiekiama šiluma. Apie 118 tūkst. butų yra labai prastos būklės namuose. Dar apie 409 tūkst. būtų yra senuose, sovietinės statybos, neapšiltintuose daugiabučiuose. Apie 47 tūkst. butų yra iš dalies modernizuotuose namuose, apie 71 tūkst. yra visiškai atnaujintuose daugiabučiuose, apie 57 tūkst. butų yra naujos statybos namuose, pastatytuose po 1993 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)