„Nieko rimto, kas teisiniu požiūriu sukliudytų įgyvendinti „Nord Stream 2“ projektą, nėra. Be abejo, egzistuoja kai kurių šalių noras išvalyti Europos rinką, kad į ją galėtų skverbtis brangesnės amerikietiškos dujos“, – žurnalistams sakė Berlyne viešintis Maksimas Oreškinas.

„Šis ekonomiškai naudingas projektas sustiprins ir Vokietijos, ir Austrijos konkurencingumą. Ką reiškia brangesnės amerikietiškos dujos Europoje? Tai reiškia ne tik jų pačių brangumą, bet ir didesnį JAV gamintojų konkurencingumą prieš Europos konkurentus“, – pridūrė Rusijos ministras.

Kaip jau buvo skelbta, Europos Sąjungos narių nuolatinių atstovų komitetas („Coreper“) Briuselyje trečiadienį vėlai vakare patvirtino Europos Komisijos pasiūlytas ir su Europos Parlamentu suderintas Europos Sąjungos dujų direktyvos pataisas. Jas toliau tvirtins Europos Parlamentas ir Europos Taryba.

Manoma, kad šios pataisos, kurios buvo parengtos Prancūzijai netikėtai atsisakius skelbtų ketinimų blokuoti Vokietijos proteguojamo „Nord Stream 2“ įgyvendinimą, tik sugriežtins šio dujotiekio kontrolę, bet nutiesti vamzdyno nesutrukdys.

Šį projektą inicijavusios Rusijos dujų gigantas „Gazprom“ pranešė, jog šias pataisas komentuosiąs tik išsamiai jas išnagrinėjęs, o jo viena partnerių „Nord Steam 2“ projekte – Austrijos OMV – teigia kol kas nesuprantanti, kaip jos veiks.

„Tikiuosi, kad Europos Komisija ir tie, kas dėl šių pataisų susitarė, paaiškins, kaip jos veiks. Kol kas mes to nesuprantame“, – Berlyne ketvirtadienį sakė OMV valdybos pirmininkas Raineris Seelė (Zelė).

Tai jis pareiškė žurnalistų paprašytas paaiškinti jo savo nuomonę dėl šių pataisų, kurių oficialiai skelbiamas tikslas – užkirsti kelią monopolizmui bei užtikrinti sąžiningos konkurencijos sąlygas.

Dvi „Nord Stream 2“ gijas greta jau daugiau nei septynerius metus veikiančio 55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą tikimasi nutiesti iki šių pabaigos, padvigubinant šio vamzdyno pajėgumą.

Vienintelis „Nord Stream 2“ projektą vystančios bendrovės akcininkas yra „Gazprom“, o jo partnerės jame – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės ir būsimos naudos gavėjos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)