Ilgalaikis galių mechanizmas - tai priemonė, skirta užtikrinti patikimą elektros energetikos sistemos darbą, paskatinant investicijas į naujų elektros gamybos šaltinių statybą, esamų tolimesnę veiklą ar plėtrą. Toks mechanizmas leidžia sukurti skaidrią, technologiškai neutralią ir konkurencija pagrįstą sistemą, kurios pagalba valstybė skatina nepertraukiamai prieinamos, lanksčios ir greitai aktyvuojamos elektros energijos gamybos pajėgumus, būtinus užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą šalyje.

Pasak Energetikos ministerijos, galių mechanizmo įgyvendinimas ypač svarbus, įgyvendinant Lietuvos energetinės nepriklausomybės strategijoje numatytus tikslus, susijusius su elektros energijos gamybos iš atsinaujinančių energijos išteklių plėtra, vietinės elektros energijos gamybos apimčių šalyje didinimu bei sklandžiu Lietuvos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su žemyninės Europos energetikos sistema projekto įgyvendinimu.

Dalyje ES valstybių, kuriose jau veikia galių mechanizmai, rengiami technologiškai neutralūs aukcionai, kuriuose gali dalyvauti ne tik esami ar potencialūs elektros gamintojai, bet ir reguliavimo apkrova ar energijos kaupimo paslaugų teikėjai. Tokiuose aukcionuose dalyviai konkuruoja tarpusavyje ir laimėjus įsipareigoja už aukciono metu nustatytą kainą užtikrinti pajėgumus, būtinus, atsižvelgiant į numatomą elektros energijos gamybos ir vartojimo poreikį sistemoje.

Kaip skelbia Energetikos ministerija, įvertinus visus aktualius kriterijus, pasirinkta, kad geriausiai Lietuvos poreikius atitinka rinkos apimties (angl. market-wide) modelis. Pasirinktas modelis leis išlaikyti tiek egzistuojančią generaciją, tiek pritraukti investicijas į naujus elektros gamybos pajėgumus. Taip pat rinkos apimties modelis yra technologiškai neutralus, nediskriminuoja skirtingų pajėgumų rūšių - gamybos, reguliavimo apkrova bei energijos kaupiklių - bei sukuria konkurenciją tarp jų.

Planuojama, kad 2020 m. kovą jau bus įvykęs pirmasis aukcionas, išrinkti jo laimėtojai bei pasirašytos sutartys su jais. Galių mechanizmo modelio savalaikiam įgyvendinimui kritinę įtaką turi sėkmingas modelio suderinimas su Europos Komisija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją