„Kalbant apie Dujų direktyvą, pasiekėme susitarimą, ir tai buvo įmanoma vien dėl to, kad Vokietija ir Prancūzija artimai bendradarbiavo“, - bendroje jos ir Malio prezidento Ibrahimo Boubacaro Keitos spaudos konferencijoje sakė A. Merkel.

Pasak agentūros dpa kalbinto Prancūzijos pareigūno, Paryžiaus ir Berlyno siūlomoms pataisoms pritarė 27 iš 28 ES valstybių narių. Siūlymams prieštaravo vienintelė Bulgarija, tikino diplomatas.

„Šios direktyvos patvirtinimas padės Europai geriau valdyti energetikos projektus, taip užtikrinant daugiau nepriklausomybės ir suverenumo Europos Sąjungai energetikos sektoriuje“, - sakė Prancūzijos pareigūnas.

Tuo tarpu Europos Komisijos (EK) atstovė spaudai Anca Paduraru patikino, kad derybos su EK dėl Dujų direktyvos pataisų prasidės kitą savaitę. Tai A. Paduraru paskelbė po to, kai ES valstybių narių atstovai patvirtino ES pirmininkaujančiai Rumunijai suteikiamą mandatą pradėti derybas su Komisija ir Europos Parlamentu (EP).

„Derybos dėl ES Dujų direktyvos pataisų, siūlomų Vokietijos ir Prancūzijos projekte, prasidės kitą savaitę“, - sakė EK atstovė.

ES pirmininkaujanti Rumunija taip pat patvirtino apie valstybių priimtą Vokietijos-Prancūzijos projektą.

Paskutinės minutės Vokietijos ir Prancūzijos pasiūlymai, kaip pakeisti taisyklių, reguliuojančių „Nord Stream 2“ statybą ir eksploatavimą, formuluotes buvo patvirtinti daugumos ES valstybių narių balsais.

„Prancūzijos ir Vokietijos kompromisui buvo pritarta beveik vienbalsiai“, - naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš diplomatų Briuselyje.

Abi šalys susitarė užtikrinti, kad dujotiekio priežiūra būtų vykdoma iš „teritorijos ir teritorinių vandenų tų šalių, kuriose prasideda dujotiekio atšaka“, teigiama įstatymų pataisose. Pataisomis pakeičiama ES taisyklių formuluotė, kur buvo teigiama, kad ES taisyklės dujų importui taikomos pagal „valstybių narių teritorijas ir teritorinius vandenis.„

Projekto kritikai teigia, kad „Nord Stream 2“ leis Rusijai apeiti Ukrainos dujų tranzitą. Dujų direktyvos pataisų projekte į nerimą dėl Ukrainos atsakoma: „Šiuo atveju tokios formuluotės Dujų direktyva yra būtina tolesnei diskusijai dėl dujų tranzito per Ukrainą.„

Vokietijos kanclerė A. Merkel ne kartą tvirtino, kad „Nord Stream 2“ vamzdynas yra „grynai ekonominis projektas“, užtikrinsiantis pigesnį ir stabilesnį dujų tiekimą. Dujotiekio statybos jau prasidėjo, o prie jų prisideda, be Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Nyderlandų bei Jungtinės Karalystės „Shell“, Prancūzijos „Engie“ ir Austrijos OMV.