„Trijų Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymas yra techninis klausimas. Su partneriais Baltijos šalyse sutarėme ieškoti kitos izoliuoto bandymo datos“, – komentare BNS sakė Daivis Virbickas.

Pasak jo, „Litgrid“, kaip sutarta su Europos Komisija, tęsia pasirengimo izoliuoto darbo bandymui darbus. Numatoma įvertinti alternatyvius būdus patikrinti techninę generatorių parengtį ir pasirengimą stabiliam sistemos darbui.

„Mes visiškai pasitikime savo partneriais ir neabejojame, kad pasiekti susitarimai bus įgyvendinti laiku. Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais yra visų trijų Baltijos šalių operatorių atsakomybė ir pareiga“, – sakė D. Virbickas.

Estijos „Elering“ ir Latvijos AST per „Nord Pool“ biržą nurodė, kad sinchronizavimo projektui būtiną izoliuoto darbo bandymą atideda dėl Rusijos sprendimo tokį bandymą Kaliningrado srityje atlikti anksčiau – gegužės pabaigoje. Tuo pačiu metu Baltijos šalių operatoriai sutiko tęsti pasirengimą sistemų veikimui izoliuotu režimu.

„Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Giedrius Radvila BNS sakė, jog Kaliningrade numatytas bandymas yra svarbus ir Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymui, todėl estų ir latvių nuomone, reikia įvertinti visas aplinkybes.

Sinchronizacija
„Estai, latviai sako, kad reikia ilgesnio laiko pasirengimui. (...) Ilgesnis pasirengimas būtinas, kad visos aplinkybės būtų įvertintos, ir Kaliningradas yra vienas iš tų aplinkybių. Mums reikia žinoti, ar Kaliningradas bus pajėgus dirbti izoliuotai. Jeigu jie nebus pajėgūs, visi supranta, mes irgi negalėsim nei savo generatorių ištestuoti, nes Kaliningradas bus nepajėgus dirbti atskirai“, – BNS aiškino G. Radvila.

Anot jo, „Litgrid“ pozicija skiriasi, nes įmonė įdėjo daugiau pastangų.

„Mūsų pozicija – mes turime toliau tęsti savo bandymą, toliau testuoti generatorius ir būti pasirengtus dirbti izoliuotai. Mūsų pozicija truputėlį skiriasi, nes mes labai daug į šitą reikalą įdėjom pastangų ir mes tikrai viską darysime, kad būtume pasirengę dirbti izoliuotai ir generatoriai mūsų būtų išbandyti“, – kalbėjo jis.

Anot jo, dėl naujo bandymo laiko kol kas nesutarta: „Dabar susirinks darbo grupė ir turim nustatyti pasirengimo naują grafiką“.

12 valandų jėgainių darbo bandymas buvo suplanuotas šių metų birželio 8 dieną, o alternatyvi data – birželio 29 diena. Preliminarios datos buvo paskelbtos pernai liepą.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sausio 10 dieną, Rusijai paskelbus apie gegužės pabaigoje numatytą bandymą Kaliningrado srityje, sakė, jog tikėtina, kad jis bus sėkmingas, o Baltijos šalys tam yra pasirengusios.

„Toks bandymas buvo daromas anksčiau 2014 metais, jis buvo nepavykęs, dabar pastatyti papildomi generacijos pajėgumai Kaliningrado srityje ir, tikėtina, dabar tas bandymas bus sėkmingas. Bet Lietuva ir Baltijos šalys yra pasirengusios, kad mūsų vartotojams būtų užtikrintas tiekimo saugumas (...) Mūsų tikslas užtikrinti pasirengimą visiems atvejams. Techniškai pasirengę, kad nebūtų vadinamo blackout, sistemos išjungimo. Dėl saugumo – galiu tą užtikrinti“, – tuomet sakė ministras.

Anot jo, Rusijai pasirengus desinchronizavimui ir atsijungus pirmai, tai galėtų tapti geopolitinio šantažo įrankiu ir priemone.

EK, trys Baltijos šalys ir Lenkija pernai birželį pasirašė politinį susitarimą dėl sinchronizavimo su žemyninės Europos tinklais per Lenkiją iki 2025 metų, todėl tęsia numatytus Lietuvos perdavimo sistemos stiprinimo ir modernizavimo darbus.

Baltijos šalys planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Lietuva, Latvija ir Estija iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)