„Vyko darbinis posėdis apie generacijos vystymą Lietuvoje. Kaip žinoma, planuojame išeiti iš rusiškos sistemos (BRELL žiedo. - ELTA), todėl labai svarbu, kaip užsitikrintume (pakankamą. - ELTA) elektros generaciją pas save. Kalbame apie tai, kad tik kokį 20-30 proc. patys pasigaminame. Ir šie klausimai išeinant iš rusiškos sistemos labai svarbūs, kad išlaikytume patikimą ir stabilų elektros tinklą“, - Eltai sakė V. Poderys.

Metų pabaigoje bus skelbiamas žaliąją energetiką skatinantis aukcionas, kuriame galės dalyvauti tiek saulės, tiek vėjo, tiek visos kitos technologijos, o tiekėjai konkuruos savo kaina, tačiau kol kas, kaip teigė V. Poderys, generacijos vystymo kryptis dar nėra pasirinkta.

„Yra atviros visokios generacijos galimybės: ar baterijos, ar kokie sisteminiai sprendimai, ar dujų sprendimai. Kadangi dabar vyksta technologinis virsmas elektros energetikos ūkyje, kol kas aiškių, tvirtų technologijų pasirinkta nėra, tačiau metų pabaigoje bus skelbiamas technologiškai neutralus aukcionas“, - teigė V. Poderys.

Kaip interviu Eltai kiek anksčiau teigė energetikos ministras, generacijos klausimas pereinamuoju sinchronizacijos (prisijungimo prie Vakarų elektros tinklų) laiku yra sudėtinė sinchronizacijos projekto dalis, todėl pernai buvo daug dirbama tiek Baltijos šalių, tiek Lietuvos mastu.

„Šiandien turime apytikslius skaičius, kad Lietuvai trūksta apie 300 MW lanksčios, patikimos generacijos pajėgumų, kurie turėtų atsirasti iki 2025 m. Iki to laiko taip pat vertiname tuos pajėgumus, kuriuos turime šiandien. Svarbu tai, kad praėjusiais metais buvo įvardinta generacijos pajėgumų apimtis, o šių metų tikslas - užtikrinti būdą, kaip efektyviausiai tą generaciją pasiekti“, - sakė Ž. Vaičiūnas.

ELTA primena, kad pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir EK, kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Visos šalys sutarė, kad Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijai per Lenkiją bus naudojama dabartinė Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ dvigrandė jungtis ir papildoma jūrinė jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Energetikos ministerijoje šiuo metu yra ruošiamasi būsimoms deryboms su Rusija dėl atsijungimo nuo BRELL. Šiose derybose, kurias planuojama pradėti dar šiemet, dalyvaus ir EK.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)