Toks sprendimas yra planuotas ir susijęs su įsipareigojimais vienam iš projekto finansuotojų valstybės įmone Lietuvos verslo paramos agentūra, praneša „Lietuvos energija“.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos projektą įgyvendina valstybės kapitalo energetikos įmonių grupė „Lietuvos energija“. Projektas įgyvendinamas iš Europos Komisijos skirtų lėšų (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavų lėšų. Visa statomos jėgainės projekto vertė sieks apie 350 mln. eurų. Jėgainė komercinę veiklą pradės vykdyti 2020 m. pirmoje pusėje.

Atliekomis ir biokuru kūrenamos Vilniaus kogeneracinė jėgainės instaliuota elektros gamybos galia siekia 92 MW, o šilumos gamybos galia - apie 229 MW. Jos pagamintos elektros energijos užteks patenkinti apie 230 tūkst. namų ūkių poreikio. O šilumos - apie 50 proc. Vilniuje centralizuotai tiekiamos šilumos kiekio.

Skaičiuojama, kad, pradėjus veikti jėgainei, šilumos vartotojai per metus vidutiniškai sutaupys apie 13 mln. eurų, taip pat regiono gyventojai papildomai, išvengdami atliekų šalinimo perpildytuose sąvartynuose, vidutiniškai per metus sutaupys apie 10 mln. eurų.

Kaip teigia „Lietuvos energija“, pradėjusi veikti jėgainė prisidės prie aplinkos tausojimo - dėl netinkamų perdirbti komunalinių atliekų panaudojimo energijai gaminti sąvartynų ploto poreikis sumažės apie 95 proc. Veikianti jėgainė taip pat padės įgyvendinti strateginį Lietuvos tikslą - siekti energetinės nepriklausomybės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)