„Mums svarbu, kad šis klausimas yra EK darbotvarkėje. Vyksta konstruktyvus procesas, kaip ir buvo numatyta pernai birželį pasirašytame politiniame susitarime, Europos Komisija informavo Rusiją apie Baltijos šalių atsijungimą nuo IPS/UPS sistemos ir tikslą įgyvendinti sinchronizacijos su projektą iki 2025 metų. Toliau jau vyks techninio lygio diskusijos, koordinacija perdavimo sistemos operatorių lygmeniu“, – BNS informavo ministerija.

„Visos BRELL žiedo (jame šiuo metu yra Baltijos šalys, Rusija ir Baltarusija – BNS) šalys suinteresuotos, kad techninis atsijungimo procesas vyktų sklandžiai, nesukeliant jokių papildomų rizikų nė vienai šaliai“, – pridūrė ministerija.

Ji patvirtino, kad sausio 25 dieną numatomas eilinis BRELL žiedo operatorių susitikimas.

Europos Komisija pirmadienį pranešė, kad yra pasiryžusi sinchronizavimo projekto įgyvendinimui iki 2025 metų „be rizikos Baltijos šalims, Rusijai ar Baltarusijai“.

Naujienų agentūra „Interfax“ antradienį citavo Rusijos energetikos ministrą Aleksandrą Novaką, pasak kurio, EK pažadėjo informuoti Rusiją apie Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizavimą su kontinentine Europa. Rusijos ministras teigia manantis, kad Rusijos energetikos sistema yra patikima, todėl Baltijos šalims nevertėtų papildomai investuoti.

„Manau, kad esame tam pasiruošę. Investavome į Kaliningrado energetikos sistemą, į šiaurės vakarų Rusijos energetikos sistemą. Mūsų energetikos sistemos yra pasirengusios dirbti bet kokiomis sąlygomis, nors manome, kad netikslinga didinti sąnaudų, o pirmiausia – Baltijos šalims“, – po susitikimo Briuselyje su Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju, už Europos energetikos sąjungą atsakingu Marošu Šefčovičiumi sakė A. Novakas.

„Mes sutarėme, kad mūsų Europos kolegos teiks informaciją apie tas elektros linijas, povandeninius kabelius, kurie sujungs Baltijos šalis su Europos energetikos sistema“, – pridūrė Rusijos energetikos ministras.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sausį Kaliningrade sakė, kad sinchronizavimo projektas taps papildoma našta Baltijos šalių mokesčių mokėtojams.

Reaguodamas į tai, Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė, jog šis projektas yra istorinis Baltijos regiono įvykis, kuris natūraliai sulaukia ir nepalankių reakcijų. BNS jis taip pat sakė besitikintis, kad projektas vartotojams Lietuvoje kainuos ne daugiau, nei elektros jungtis su ŠvedijaNordBalt“. Pasak ministro, bus siekiama užsitikrinti kaip galima didesnį Europos Sąjungos finansavimą.

Lietuva, Latvija ir Estija iki šiol veikia posovietinės energetinės sistemos BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)