Naujienų agentūros citavo šių derybų tarpininką – už Europos energetikos sąjungą atsakingą Europos Komisijos pirmininko pavaduotoją Marošą Šefčovičių, kuris po jų žurnalistams pareiškė, kad Rusija pasirengusi ir toliau naudotis Ukrainos dujų tranzito koridoriumi, o Europa bent jau šią žiemą neturėtų baimintis apsirūpinimo rusiškomis dujomis sutrikimų.

M. Šefčovičius, pabrėžęs, jog naujos dujų tranzito sutarties tarp Ukrainos ir Rusijos pasirašymas yra svarbus pirmiausia joms abiems, išreiškė viltį, jog tai turėtų pavykti pasiekti iki 2019-ųjų pabaigos, tai yra iki dabartinės sutarties galiojimo pabaigos.

Pasak M. Šefčovičiaus, šiame derybų ture, kuriame Rusijos delegacijai vadovavo energetikos ministras Aleksandras Novakas, Ukrainos – užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, o pagrindiniais derybininkais buvo „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris ir „Naftogaz“ vykdomasis direktorius Jurijus Vitrenko, buvo aptarti rusiškų dujų tranzito per Ukrainą ateityje pagrindiniai teisiniai principai.

„Mano manymu, nauja (tranzito – red.) sutartis turi būti pasirašyta ne mažesniam kaip 10 metų laikotarpiui. Tiekimo apimtys turi būti pakankamos komercine prasme, kad mes galėtume pritraukti investuotojų Ukrainos požeminėms dujų saugykloms modernizuoti. Ir mes norėtume, kad tai būtų puikios reputacijos Europos bendrovės“, – sakė jis.

„Kita vertus, mūsų nuogąstavimai dėl energijos išteklių tiekimo diversifikavimo išlieka aktualūs. (...) Europos Komisijos nuomonė dėl „Nord Stream 2“ projekto yra gerai žinoma. (...). Europos Komisija neįžvelgia jokių trikdžių direktyvoms dėl dujų pritaikyti ofšoriniams dujotiekiams, nors tai ir labai priklausytų nuo politinės valios“, – pabrėžė ES energetikos komisaras.

Anot M. Šefčovičiaus, šalys sutarė derybas tokiame pat lygyje pratęsti gegužės mėnesį, o iki tol periodiškai rengti technines dvišales ekspertų konsultacijas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras, priminęs, jog „Gazprom“ vengia tarptautiniame Stokholmo arbitraže Ukrainai pralaimėtos bylos padarinių, pareiškė, jog Rusija kol kas nėra pasirengusi naujai dujų tranzito sutarčiai pagal Europos taisykles.

Savo ruožtu Ukrainos nacionalinio energetikos holdingo „Naftogaz“ valdybos pirmininkas Andrejus Kobolevas sakė, kad pateiktiems pasiūlymams dėl naujos dujų tranzito sutarties su Rusija išanalizuoti ir tinkamai juos įvertinti gali prireikti dviejų mėnesių.

„Mane nustebino „Gazprom“ vadovo pasiūlymas tiesiog pratęsti dabartinės sutarties galiojimą. Atsakydamas į tai turiu pabrėžti, kad „Naftogaz“ pasirengęs svarstyti tik tokį bendradarbiavimą, kuris visiškai atitiktų Ukrainai priimtinas Europos teisės normas“, – sakė A. Kobolevas.

Tuo tarpu Rusijos energetikos ministras nesąmone pavadinimo Ukrainos siūlymą mainais už naujos rusiškų dujų sutarties pasirašymą sumažinti naujas „Naftogaz“ pretenzijas „Gazprom“ Stokholmo arbitraže nuo 12 mlrd. iki 2 mlrd. JAV dolerių.

„Tai – kiek absurdiška mūsų Ukrainos partnerių pozicija. Tai – naujas ieškinys, kuris mums visiškai nepriimtinas, nes yra paremtas (tranzito – red.) apimtimis, kurios neva turėtų būti pasiektos“, – sakė A. Novakas.

Tačiau jis kartu pripažino, jog pagrindinėmis naujos dujų tranzito su Ukraina pasirašymo sąlygomis galima būtų laikyti ne tik šio maršruto konkurencingumą, bet ir ginčų tarp „Gazprom“ ir „Naftogaz“ išsprendimą ne teismo keliu – taikos sutartimi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)