Kaip Eltai teigė energetikos ministras, tai jau trečią kartą vykstantis forumas, kurį organizuoja viena įtakingiausių JAV organizacijų, dėl to šita platforma reikėjo pasinaudoti skleidžiant dvi svarbias žinias.

„Pirmiausia paskleisti žinią, kad Lietuva yra patikima SGD pirkėja ilgalaikėje perspektyvoje. Nekalbame apie labai konkrečias sutartis, bet yra pati žinia, kad mes turime daug lankstumo galimybių derantis su tiekėjais dėl konkrečių SGD tiekimo sutarčių.

Antras, geopolitinis klausimas - tai Astravo AE projektas. Viena iš pagrindinių žinių, kad nors AE statybos apsisprendimas yra Baltarusijos teisė, bet šio projekto būdas, jo taikymas ir plėtojamas netenkina ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinių organizacijų, nes neatitinka tarptautinių konvencijų“, - Eltai pasakojo Ž. Vaičiūnas.

Kaip forume sakė energetikos ministras, neįgyvendinus Astravo AE saugumo rekomendacijų visa apimtimi, kyla grėsmė viso pasaulio bendros energetikos reputacijai.

„Šis projektas, nepriklausomai nuo to, kad yra projektuojamas Baltarusijos teritorijoje, turėtų atitikti pačius aukščiausius šiuo metu galiojančius bendrus energetikos standartus“, - Eltai teigė Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, forumo metu taip pat vyko neformalūs susitikimai su energetikos kompanijų atstovais.

„Teko bendrauti ir su ne vienos SGD tiekimo įmonės vadovais, paaiškinti Lietuvos sprendimus, jų reikšmę. Tam, kad įvyktų komerciniai dalykai tarp įmonių, labai svarbu sudaryti išankstinį įvaizdį.

Turime Lenkijos pavyzdį - šiuo metu sudarytos trys sutartys su stambiausiomis JAV kompanijomis. Jos taip pat atsirado darant nuolatinį įdirbį. SGD rinka šiuo metu dinamiška, todėl svarbu išnaudoti kiekvieną galimybę“, - Eltai sakė Ž. Vaičiūnas.

JAV analitinio centro „Atlantic Council“ organizuotas kasmetinis globalios energetikos forumas Abu Dabyje vyko sausio 12-13 d.

Kaip Eltą informavo Energetikos ministerija, forume buvo diskutuojama apie energetikos tendencijas, iššūkius ir perspektyvas, daugiausia dėmesio skiriant energijos šaltinių diversifikacijai, dujų sektoriaus ateičiai ir energetikos inovacijoms.